Άλλη μια φορά η Ελλάδα ακολουθεί αναγκαστικά τις οδηγίες της ΕΕ και χορηγεί άδεια ίδρυσης σε 33 κολλέγια σε Αθήνα, Θεσ/νικη, Ηράκλειο και Λάρισα, ενώ μέχρι το φθινόπωρο θα αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Έντονα αντιδρούν φοιτητές και πανεπιστημιακοί που έχουν προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις.
Το εθνικό σύστημα παιδείας νοσεί και οι υπεύθυνοι "αλλού αρμενίζουνε" για τουλάχιστον 20 χρόνια. Η παιδεία βρίσκεται σε μια συνεχόμενη διαδιακασία αλλαγων χωρίς την ύπαρξη καμίας βελτίωσης σε θέματα γνώσεων και υποδομών. Ακολουθήθηκαν με παραλαγές διάφορα ευρωπαϊκά μοντέλα εκπαίδευσης, λές και η χώρα αυτή είναι ένας απίστευτος "μίμος". Σαν τα μικρά παιδιά "κάνε την κατσίκα" ή "κάνε την αγελαδίτσα"..τόσοι πανεπιστημιακοί, τόσες σπουδές και καμία ιδέα..καμία προτωτυπία; Τσάμπα τα πτυχία και οι γραβάτες που φοράτε!!
Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Αγγλίας, που μεγάλη μάζα των Ελλήνων κατευθύνεται πρός τα εκεί, ας δούμε την χρεωκοπία του συστήματος αυτού. Πρώτον, είναι η χώρα που διδάσκει μόνο με case studies. Παίρνει παραδείγματα φανταστικών καταστάσεων (π.χ. επιχειρήσεων) και τις προσομοιώνει στην εκπαίδευση των φοιτητών. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ η μητέρα του καπιταλισμού πόσες επιχειρήσεις έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια; Τι παράγει η χώρα αυτή και πώς είναι σε θέση να εκπαιδεύση "εκ των έσω" τους φοιτητές; Δεύτερον, οι ίδιοι Άγγλοι δεν σπουδάζουν. Δεν αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την σημασία της εκπαίδευσης και το υπόβαθρο που δημιουργεί σε έναν άνθρωπο. Το τελευταίο γεγονός πρέπει να αναγνωρίσουμε στην ελληνική οικογένεια, που θυσιάζεται για την μόρφωση των παιδιών της. Τρίτον, ένω θεωρείται αναπτυγμένη, είσάγει περίπου το 80% του ιατρικού της προσωπικού. Τι είδους πολιτική κράτους είναι αυτή; Μπορει κάποιος να φανταστεί πόση βαρύτητα δίνεται σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι π.χ. η υγεία; Η προοδευμένη Αγγλία απασχολεί σχεδόν το σύνολο του προσωπικού σε υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα είσαγει άνευ όρων προσωπικό για να καλύψει τις αδυναμίες της. Με βάση τα παραπάνω, έκει θέλουμε οδηγηθούμε; Τα παιδιά μας σε τέτοιο σύστημα να μορφωθούνε;
H Ελλάδα έχει υποχρέωση να προτωτυπήσει. Η έρευνα αποτελεί μονόδρομο! Κράτος με δυναμική είναι αυτό που επενδύει σε έρευνα. Τι να μας πούνε τα κολλέγια στην προκειμένη; Στον τομέα αυτό τι θα προσθέσουν; Tίποτα..θα περιοριστούν σε κλασσικές στείρες πρακτικές που το μόνο αποτέλεσμα τους θα είναι η φόρτωση άχρηστων και μη εφαρμόσιμων γνώσεων. Στο τέλος, θα δίνουν και έναν τίτλο σπουδών για την διεκδήση μιας θέσης στο δημόσιο. Μπράβο παιδιά..τέλεια!!
Η γενική παιδεία είναι χρέος της Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης. Εκεί ο μαθητής μαθητής μπορεί να γνωρίσει θέματα που θα του χτίσουν την προσωπικότητα. Με την κατάλληλη επαγγελματική καθοδήγηση από το σχολείο και την άνευ εξετάσεων εισαγωγή στην Γ' Βάθμια εκπαίδευση ο φοιτητής πλέον πρέπει να εφοδιαστεί για την εισαγωγή στην "πραγματική" ζωή. Πώς θα κτιστεί αυτή η Γ΄Βάθμια Εκπαίδευση;
1) Να δημιουργηθούν 5 μεγάλα ερευνητικά κέντρα με βάση τις παρακάτω πόλεις : Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Μυτιλίνη. Εκεί να πραγματοποιείται καθαρή έρευνα σε τομείς άμεσης τεχνολογίας και κοινωνικών δεδομένων. Τέτοιες επιστήμες είναι : η ιατρική, η κοινωνιολογία, η ερευνητική οικονομία , η βιολογία, η μηχανική, η φαρμακευτική, τα πολυτεχνεία κ.τ.λ.
2) Να διατηρηθούν παραδοσιακές σχολές και ειδικότητες των παραπάνω (1) που δεν απαιτείται έρευνα στις υπόλοιπες πόλεις, όπως φιλολογίες, νομική, μουσική, λογιστική, δημοσιογραφία, νηπιαγωγών κ.τλ.
3) Να σημαζευτούν τα πανεπιστημιάκια της πλάκας σε ορισμένες περιοχές που δεν δημιουργήθηκαν για την γνώση, αλλά για την είπσραξη ενοικίων και την αφαίμαξη των φοιτητών.
4) Να γίνει κατανοητό/νόμος οτι αποτυχία σε μάθημα 2 φορές σημαίνει και την έξοδο από το ίδρυμα. Αυτό θα οδηγήσει σε στροφή και σε άλλα επαγγέλματα που ο Έλληνας τα θεωρεί υποδιαίστερα. Δυστυχώς, δεν χρειάζεται να γίνουν όλοι επιστημονάρες. Μπορούμε να έχουμε αξιόλογες τεχνικές σχολές υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κ.τ.λ.
5) Να παραμείνει το άσυλο με διάλυση των πολιτικών παρατάξεων στα ιδρύματα. Να δημιουργηθεί πανελλήνιος φορέας φοιτητών που το κόμμα δεν θα κάνει κουμάντο. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε 30 ετών διοικητές οργανισμών, διότι κάποια στιγμή περάσαν από το τραπεζάκι της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Έξω οι τραμπούκοι από τα Πανεπιστήμια!
6) Οι καθηγητάδες να παράγουν έρευνα. Υποχρεωτικά και δια νόμου. Διαφορετικά σπίτι τους. Τζάμπα το υφάκι 1000 καρδηναλίων; Επιπρόσθετα, μέλη των οικογενειών τους να μην επιτρέπεται να λάβουν θέση σε δημόσια θέση Γ΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης. Παιδιά ολόκληρο το δημόσιο δικό σας..όχι και κληρονομιά από το Πανεπιστήμιο!
Και πολλά άλλα επιμέρους ζητήματα θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει που θα έπρεπε να αποτελούν θέμα μελέτης ειδικών (π.χ. βιβλία, εγκαταστάσεις κ.τ.λ).
Ένα σωστά οργανωμένο δημόσιο σύστημα παιδείας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα κολλεγιάκα. Ελάτε λοιπόν συμφωνούμε δώστε άδειες στα κολλέγια, αλλά αναβαθμίστε την δημόσια ανώτατη εκπαίδευση μας, ή μήπως δεν σας συμφέρει αυτή η πρόταση;