Κάπου εκεί..ανάμεσα σε Ομόνοια και Λεωφόρο Κηφισίας..ανάμεσα σε ισοζύγια και ισολογισμούς..ανάμεσα σε θάλασσες και βουνά..γνώρισα έναν πραγματικό άνθρωπο..μια ήρεμη δύναμη..έναν θυσαυρό γνώσεων..τον συνοδοιπόρο Fil!! Το i Live in Athens με χαρά υποδέχεται έναν φίλο..μία πέννα που από εδω και πέρα θα φωτίζει τις σκοτινές πτυχές της ζωής μας..ευχαριστούμε Fil!!
...............................................................................................................................................
Αφορμή για το σημερινό post ήταν μια σειρά από γεγονότα που μου συνέβησαν και μου επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, την πνευματική καθίζηση που επικρατεί παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Ενδεικτικά για τα του οίκου μας :
Ο μέσος Έλληνας αναλώνει τις περισσότερες ώρες του ελεύθερου χρόνου του αποβλακωμένος μπροστά στην τηλεόραση (μασουλώντας συνήθως κάτι αφού και από παχυσαρκία καλά πάμε), παρακολουθώντας κατά προτίμηση επανένωσή συγγενών εν μέσω δακρύων (βλέπε πακέτο), κωμικούς – σωτήρες του έθνους που ανακηρύσσονται μάλιστα και μεταξύ των μεγάλων Ελλήνων και πάει λέγοντας.
Καταλαβαίνω την ανάγκη για λίγη χαλάρωση και πνευματική οκνηρία αλλά πόσο πια? Φυσικά η δικαιολογία περί κρίσης που κρατά τον κόσμο μέσα, είναι τουλάχιστον γελοία για να εξηγήσει και τις επιλογές αυτών που κάθονται μέσα.
Όταν λοιπόν ο μέσος πολίτης αποφασίσει να κλείσει την τηλεόραση, μπορεί και να αποφασίσει να ενημερωθεί μέσω εφημερίδων. Τα χειρότερα όμως τώρα έρχονται. Αγαπημένη εφημερίδα βάσει κυκλοφορίας : «Το Πρώτο Θέμα». Η αποθέωση του κιτρινισμού, της βλαχομαγκιάς, της σχεδόν απροκάλυπτης διαπλοκής και της πνευματικής ρηχότητας όπου όλα ανάγονται σε κουτσομπολίστικο επίπεδο. Κορυφαία στιγμή βέβαια το αστραπιαίο sold out την ημέρα κυκλοφορίας του DVD με τις τσοντοσκηνές Ζαχόπουλου όπου η μισή Ελλάδα ζήλεψε το χοντρό γραμματέα ως προσωποποίηση του Greek Dream. Εξουσία, βύσμα, σεξ και χρήμα.
Για να μην αδικούμε και υπερβάλλουμε υπάρχουν και πολίτες που διαβάζουν. Τώρα τι διαβάζουν είναι ένα άλλο θέμα. Κλασική λογοτεχνία? Αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις ποιος είναι ο Σταντάλ, μπορεί και να τον μπερδέψουν με τη …Σταντάρ Λιέγης. Σύγχρονους στοχαστές? Κάπου μεταξύ Dan Brown και Irvin Yalom εξαντλείται η προσπάθεια. Όσο για Έλληνες συγγραφείς? Ποιος Βενέζης και ποιος Καζαντζάκης τώρα ή ποιά Καρύστιανη? Το εγχώριο συγγραφικό jet set συμπυκνώνεται σε ένα όνομα : Χρύσα Δημουλίδου. Απίστευτες πωλήσεις για το κορίτσι από τις Σέρρες τα βιβλία της οποίας κινούνται μεταξύ Λάμψης και Τόλμης και Γοητείας. Τόση πολτοποίηση πια?Βέβαια ως φιλόμουσος και γλεντζές λαός διατηρούμε ανέπαφη τη στενή σχέση με τον κόσμο της μουσικής. Πέρα από την πλάκα τώρα, αναρωτιέμαι πραγματικά τι έφταιξε και οι γονείς μας είχαν την ευλογία να ενηλικιωθούν με ακούσματα από Beatles και Led Zeppelin, Leonard Cohen και Edith Piaf και από Μάνο Χατζηδάκη και Νίκο Γκάτσο μέχρι μελοποιημένους Σεφέρη και Ελύτη? Η γενιά μας και η νοοτροπία της φταίει που έχει ανθήσει η κουλτούρα του τίποτα και του απόλυτου κενού, της βλακείας της αποτυπωμένης στο βλέμμα των σύγχρονων «δημιουργών»? Γιατί ρε γαμώτο να μην έχω την ευκαιρία να ζήσω την εποχή συναυλιών του Μίκη με το Ρίτσο και το Μπιθικώτση ή του Ξυλούρη με το Μαρκόπουλο? Γιατί πρέπει να ακούω από τα μισά κινητά την εκάστοτε μαλακία που στέλνουμε στη Eurovision?
Γιατί να εξάγουμε Ρουβά και να καταναλώνουμε Καρβέλα? Το ρημάδι το μυαλό γιατί έχει πέσει σε αχρηστία? Αργία μήτηρ πάσης κακίας-γενικά.
Δεν ξέρω αν φταίει η παρεχόμενη Παιδεία, η ευμάρεια και η θεοποίηση του καταναλωτισμού ή ο υπερπροστατευτισμός της γενιάς μας που μας έκανε μαλθακούς και άβουλους, αλλά δε μπορώ άλλο με την απίστευτη έλλειψη ποιότητας σε καθετί καλλιτεχνικό γύρω μου το οποίο μάλιστα γίνεται και αποδεκτό με ενθουσιασμό.Σε μία κοινωνία που το αποκλειστικό ζητούμενο είναι η απόδειξη μισθοδοσίας και το νέο Yaris, δε μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα. Ο Ελληνισμός έχει χάσει το βηματισμό του, πιθηκίζει ξενόφερτα και απλώς εισάγει κουλτούρα. Ευτυχώς που ζει ακόμη ο Μίκης!
Fil
κι αμα συνεχιζες θα εγραφες για τα μεσημεριανα, τις κρεμασμενες τσοντες στα περιπτερα, τις σχεδον φωτογραφικα ιδιες σε ντυσιμο και στυλ κοπελες που κυκλοφορουν στα καναλια και ακομα τοσα που εφεραν το επιπεδο του πολιτισμου αυτης της χωρας στον πατο και ακομα ποιο κατω. Μπραβο για το αρθρο και καλη συνεχεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή"αναρωτιέμαι πραγματικά τι έφταιξε και οι γονείς μας είχαν την ευλογία να ενηλικιωθούν με ακούσματα από Beatles και Led Zeppelin, Leonard Cohen και Edith Piaf και από Μάνο Χατζηδάκη και Νίκο Γκάτσο μέχρι μελοποιημένους Σεφέρη και Ελύτη?"
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνηλικιώθηκαν ή έμειναν εκεί? Οι "Babyboomers" στην Ελλάδα του σήμερα, η γενιά των 55-65 - η λεγόμενη "γενιά του πολυτεχνείου" - κατέστρεψε ότι καλύτερο της παραδόθηκε από την προηγούμενη γενιά που είπε το ΟΧΙ στους Φασίστες Ιαταλο-γερμανούς.
Δεν φταίει σε τίπογτα το διεθνές περιβάλλον, αν η Ελλάδα έχει "κολλήσει" στο 1974: ιδια πρόσωπα, ίδια φρασεοολογία, ίδια τραγούδια!!!
Δεν μας φταίει κανείς, για το ότι συγκροτήματα σαν τους Scorpions, jethro Tall κλπ κάθε χρόνο κάνουν την "αρπαχτή" τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έμεινε "στάσιμη" σε μια εποχή καταιγιστικών αλλαγών. Κι αιτία είναι, η περίφημη "γενιά" που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε "μεταρρύθμιση" κι αλλαγγή πρέπει να γίνει. Βολεμένοι όλοι στο Δημόσιο, κατακρίνουν τους νεότερους που ακούνε 50 Cent για παράδειγμα.... Το μεγάλο πρόβλημα της στασιμότητας της χώρας έχει εξήγηση σε ένα απλό μαθηματικό τύπο: η δημογραφική αναλογία 55 και άνω με τους 25 και κάτω είναι 1 προς 3,5 (τρεισίμιση). Ποιά νέα πράγματα θα έρθουν στην κουλτούρα της χώρας, όταν το 75% του πληθυσμού, αντιστέκεται ακόμα και στυο internet?? Φταίει κανείς άλλος που σε όλο τον κόσμο η συζήτηση "δημόσιας-ιδιωτικής" τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί παραλθόν εικοσαετίας? Γι' αυτό κατέληξα, ότι εδώ ΔΕν αλλάζει ΤΙΠΟΤΑ. Δεν φταίνε οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που δεν ακούγονται σήμερα κι ακούτε ακόμα Beatles! Φταίει, που είμαστε λιγότεροι, όσοι ακούμε Lifehouse, Editors, 50 Cent, Shinedown κλπ. Μια γενιά που μας κατέστρεψαν οι φωστήρες του "Πολυτεχνείου", αυτοί που διεκδήκησαν "ισότητα κι ελευθερία"...
Φίλε Fil junior..συμφωνώ..θα μπορούσε ο Fil να γράψει.. και τόμους..για το συγκεκριμένο θέμα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Νίκο..εκφράζοντας την δική μου άποψη συμφωνώ μαζί σου..πρόκειται για την γενιά με τις αριστερές ιδέες και τις δεξιές τσέπες..για την γενιά του βολέματος..για την γενιά του "Τσοβόλα δώστα όλα"..όμως αυτοί στις τότε συνθήκες κάνανε την επανάσταση τους..το πώς κατέληξαν δεν το συζητώ..εμείς τι κάνουμε;..ενεργούμε;..;ή παθητικά δεχόμαστε ότι μας δίνουν;..πόσο διατεθειμένοι είμαστε να χτυπήσουμε την γροθιά στο μαχαίρι;..να ξεβολευτούμε βρε αδελφέ..άσε που στο φινάλε αυτή η "γ..γενιά"..είναι οι γονείς μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφή"εμείς τι κάνουμε;..ενεργούμε;..;ή παθητικά δεχόμαστε ότι μας δίνουν;..πόσο διατεθειμένοι είμαστε να χτυπήσουμε την γροθιά στο μαχαίρι;..να ξεβολευτούμε βρε αδελφέ..άσε που στο φινάλε αυτή η "γ..γενιά"..είναι οι γονείς μας!!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Doeliths, το πρόβλημα είναι ότι για να κάνουμε τη δική μας "επανάσταση", πρέπει να ακουστούμε. Δεν γίνεται όμως αυτό, διότι η "φωνή των λίγων πνίγεται στην βοή των πολλών" (Καριωτάκης).
Δεν ακουγεται η γενιά μας γιατί η χώρα έχει ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ προβλημα. Πως να ακουστούν 250.000 έλληνες κάτω των 25, όταν οι πάνω των 55 είναι 3,5 εκατομμύρια?
Πως να ακουστεί ότι εγώ τρελαίνομαι για (όπως είπα παραπάνω) για Lifehouse, Editors, 50 Cent, Shinedown, Beyonce κλπ - όταν στο ραδιόφωνο οι "πολλοί" ακούνε Scorpions? Δηλαδή ωραίοι οι Beatles και Led Zeppelin, αλλά έλεος! Αν σήμερα ξεκινούσαν, με την εκπληκτική ταχύτητα της εποχής, πιστεύει κανείς ότι θα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια και σουξέ από groups τύπου Κaiser Chiefs, Paramore και Westlife? Η μυθοποίηση των 60s-70s είναι απλά η μεγαλύτερη χαζομάρα ενός νέου σήμερα στην Ελλάδα. Τι συγκεριση να κάνεις; Εμείς ζουμε στην εποχή του internet, κι όταν εμφανίστηκαν οι Beatles ΔΕΝ υπήρχε σχεδόν TV!!!
Εμείς λοιπόν τι κάνουμε?
- Ακούμε τα δικά μας groupάκια κι όχι άλλα 70s-80s. Ναι υπάρχει σαβούρα, αλλά σαβούρα υπήρχε πάντα! οπως και σε κάθε εποχή, υπάρχουν τα διαμάντια!
- Ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και ψαχνουμε κάθε επαγγελματική ευκαιρία να μείνουμε εκεί (δεν κάνω πλάκα).
- Ζούμε την ζωή μας στο σήμερα, ΟΧΙ στο χτες των βολεμένων! Αν πιστεύει κάποιος ότι η σημερινή εποχή δεν είναι καλή, τότε πλανάται οικτρά! Ρε μάγκες, ζούμε την ΠΙΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΠΟΧΗ: ζούμε την Επανάσταση της Πληροφορικής (αφήνοντας πίσω την Βιομηχανική εποχή), ζούμε σε εκρηκτικούς ρυθμούς που οι "ράθυμοι" γονείς μας δεν το ονειρεύτηκαν καν.
και για το τέλος, σου αφήνω αυτό: όποιος διαβάσει το Βαμπίρ και βρυκόλακες του Μίμη Ανδρουλάκη, πέφτει πάνω στο εισαγωγικό σημείωμα: "το ρίσκο μιας νέας σύγκρουσης των γενεών. Βαμπίρ είναι η γενιά με ημερομηνία γέννησης από το ’46 ως το ’64, η γενιά του Μάη του ’68, του Πολυτεχνείου, του Woodstock και των Beatles.
Η γενιά που άλλαξε τον κόσμο δραστικά μέσα σε μισό αιώνα, ανέβασε το βιοτικό της επίπεδο στο ψηλότερο δυνατό και τώρα προετοιμάζεται για την συνταξιοδότηση. Η γενιά της οποίας η αποχώρηση από την ενεργό δράση θα γίνει μέσω της απομύζησης της επόμενης και εξαιρετικά ολιγοπληθέστερης, μια κοινωνία γέρων που συστηματικά απέκλειαν τους νέους από την παραγωγική διαδικασία και τώρα επιστρέφουν για να απαιτήσουν την συντήρησή τους απ’ αυτούς.
Και εκείνοι πώς θα αντιδράσουν; Τι θα κάνει η Generation X;"
Προφητικό πνεύμα; Ασυναρτησίες; Εσείς αποφασίζετε το αν θα ζείσουμε στο 2010 κι όχι το 1974 ή 1981!
"Ακούμε τα δικά μας groupάκια κι όχι άλλα 70s-80s. Ναι υπάρχει σαβούρα, αλλά σαβούρα υπήρχε πάντα! οπως και σε κάθε εποχή, υπάρχουν τα διαμάντια!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο ρε μάγκα, αλήθεια είναι! Εμείς είμαστε οι τυχεροί που έχουμε τόσες επιλογές (MySpace, iTUNES κλπ) και χαζεύουμε τους... Scorpions και τους Deep Purple! Δηλαδή πόση οπισθοδρόμηση μπορεί να αντέξει αυτός ο τόπος; Σήμερα συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα (οπως περιγράφεις παραπάνω) κι εμείς αρνούμαστε να δεχτούμε το νομοτελειακό μας, "φυσικό" ρολο: της εναλλαγής των γενεών. Αντί να ακούμε ότι οι πιτσιρικάδες σε όλο τον κόσμο, εμείς κολλήσαμε στον μπαμπά και τη μαμά. Ξεκολείστε, υπάρχει φοβερή μουσική εκεί έξω. για παράδειγμα, θεωρώ χίλιες φορές καλύτερο το "You Belong To Me" της Taylor Swift, από το "I Just Died In Your Arms Tonight" των Cutting Crew. Κι αν δεχτούμε να συγχρονιστούμε με τα νέα ονόματα, τότε μπορεί να βγάλουμε κι εμείς (ως γενιά) έναν νέο Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο και Χατζιδάκι. Με αναμασήματα όμως των βολεμένων του Πολυτεχνείου, δεν γίνεται.
Φίλε Νίκο..και πάλι η ανάλυση σου σαφέστατη και πολύπλευρη..χαίρομαι επίσης που φωτίζει τις θετικές πλευρές της σημερινής εποχής!! και όντως υπάρχουν..βέβαια δεν σημαίνει οτί δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε..την αρνητική επίδραση της τεχνολογίας..φίλοι πίνουν σφηνάκια μέσω facebook..ούτε μια ταβερνούλα δεν πάνε βρε αδελφέ..στην τηλεόραση επιπλέουν οι φελλοί (τα σάρωσε όλα σε σχέση με το παρελθόν)..πρώτη μούρη παντού θα δείς ρουβά και κουρκούλη, ναι και παλιά υπήρχαν..αλλά όχι σε τέτοια έκταση..ναι και τώρα υπάρχουν καλοί και θέλουν ψάξιμο..και βέβαια θέλουμε να ζούμε στο 2010..με τους αντίστοιχους ποιοτικούς..αλλά δεν ανφερόμαστε μόνο σε μερικούς ανθρώπους με φίλτρα..μιλάμε και για την μάζα..και η μάζα σήμερα βρίσκεται μόνο στον "όγκο" και όχι στην "αντοχή"..ο Fil στα πλαίσια ενός Post κάλυψε μεγάλο μέρος της αλήθειας..και σύ το συμπλήρωσες!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αφορμή για το σημερινό post ήταν μια σειρά από γεγονότα που μου συνέβησαν και μου επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, την πνευματική καθίζηση που επικρατεί παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας."
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με το όλο πνεύμα του post, αλλά διαφωνώ, ζώντας στο εξωτερικό 10 χρόνια τώρα, στο ότι υπάρχει πνευματική καθίζηση. Νομίζω περισσότερο ότι το χρησιμοποιούν οι Έλληνες της πατρίδας, ως "άλλοθι" για τον πνευματικό ξεπεσμό της χώρας. Αλήθεια, γιατί νομίζουν ότι αν κάτι πάει στραβά στην χώρα μας, πάει στραβά παντού σε όλο τον κόσμο; ποιός μας κάνει να νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου? συγγνώμη, αλλά είμαστε ως λαός ένα απέραντο τίποτα! κρυβόμαστε πίσω από την "μεγαλειώδη" ιστορία και παράδοση, κι έχουμε μείνει σε αυτά και μόνο.
Το ότι δεν υπάρχει στο εξωτερικό πνευματική καθίζηση, το αποδεικνύουν μερικοί τίτλοι βιβλίων, που (φυσικά) πούλησαν πάνω από 100 εκατομμύρια παγκοσμίως:
"On the Three Representations" - Jiang Zemin (2001)
"The Purpose Driven Life" - Rick Warren (2002)
"The Celestine Prophecy" - James Redfield (1993)
"Wolf Totem" - Jiang Rong (2004)
"Sophie's World" - Jostein Gaarder (1991)
"Guess How Much I Love You" - Sam McBratney (1994)
"La sombra del viento" (The Shadow of the Wind) - Carlos Ruiz Zafón Spanish (2001)
"Va' dove ti porta il cuore" (Follow Your Heart) - Susanna Tamaro (1994)
"The Lovely Bones" - Alice Sebold (2002)
"The Kite Runner" - Khaled Hosseini (2003)
Ποιά κρίση; το ίδιο συμβαίνει και στην μουσική, τη ζωγραφική, το θέατρο κι όλες τις τέχνες. Σωστά επισημαίνει ο Νίκος παραπάνω, ότι το να συγκρίνουμε τους Beatles με τους Editors είναι σαν να συγκρίνεις την άμαξα (κάρο) με την υπερταχεία-τρένο TGV! Η εποχή άλλαξε, είναι τόσο γρήγορα όλα, που οι Beatles, Deep Purple κλπ, σήμερα θα ήταν κάτι ακόμα "συμπαθητικό". Αλλά στην Ελλάδα, τα πάντα έχουν τους δικούς τους ρυθμούς: μιας εικονικής (κατασκευασμένης) πραγματικότητας - που την πληγώνει μόνο η οικονομική κρίση - ευτυχώς δηλαδή, μπας και ξυπνήσουν κάποιοι!!!
Φίλη Στέλλα..σίγουρα ζώντας 10 χρόνια στο εξωτερικό έχεις καλύτερη άποψη..βέβαια ξέρεις και εμείς έχουμε σπουδάσει έξω και μερικά πράγματα έιναι χαρακτηριστικά..η κόκα που σνηφάρουν τα πιτσιρίκια..η διάλυση του θεσμού της οικογένειας..οι άπειρoi άστεγoi στους δρόμους..πιστεύω πως είναι στοιχεία παρακμής..το οτι βιβλία πωλούν εκατομύρια..?!..οκ μπορεί να είναι ποιοτικά..αλλά και άλλα προϊοντα πωλούν εκατόμμύρια που είναι "μάπα"..η Ελλάδα σίγουρα δεν είναι το κέντρο του κόσμου..αλλά πραγματικά έχει να πεί "πάρα πολλά" σε σχέση με άλλες και θεωρώ έκει βρίσκεται ο όλος προβληματισμός με τα θέματα που αναλύουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφή"..βέβαια ξέρεις και εμείς έχουμε σπουδάσει έξω και μερικά πράγματα έιναι χαρακτηριστικά..η κόκα που σνηφάρουν τα πιτσιρίκια..η διάλυση του θεσμού της οικογένειας..οι άπειρoi άστεγoi στους δρόμους.."
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σε κάνει να πιστεύεις ότι στην δεκαετία της "γενιάς Πολυτεχνείου" δεν υπήρχαν αυτά? Εδώ στην Αγγλία όπου ζω, οι περισσότεροι άστεγοι (ως απόλυτος αριθμός), υπήρξαν το 1982 (επί Margaret Thatcher). Απλά δεν είχες πληροφόρηση, κι ο πατέρας μου ενημερωνόταν από την τοτε ΥΕΝΕΔ - και βέβαι το να ταξιδέψεις στο εξωτερικό τότε, ήταν "κοινωνικό γεγονός"!
Δεν προσπαθώ να το παίξω "κάποια" - απλά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί νομίζουν οι Ελληνες, ότι στο εξωτερικό υπάρχει "πνευματική ένδοια". Εφυγα από την Ελλάδα γιατί στην ειδικότητά μου δεν θα έβρισκα ποτέ δουλειά. Συμφωνώ με το όλο πνέυμα του post - η μόνη μου αντίρρηση έχει να κάνει ότι επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένας νέος Γκάτσος, άρα παντού είναι χάλια. Οχι ρε παιδιά, χαλια είναι μόνο στην Ελλάδα. Να το πάρουμε απόφαση, χάλια είναι μόνο στην πατρίδα. Ακόμα και για διακοπές πηγαίνουμε Ιταλία ή Ισπανία, γιατί εκεί σέβονται τον πελάτη - πολίτη. Ειτε το θέλουμε, είτε όχι, η σημερινή Ελλάδα με τις δομές, δεν έχει να δώσει τίποτα στον κόσμο. Πως να γεννήσεις έναν νέο Ελύτη, όταν παλεύεις στο ελληνικό Πανεπιστήμιο όχι για μάθηση, "αλλά για να μην ανοίξουν άλλα κολλέγια κι αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς του Δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ"? Όταν έχεις αποδεχτεί μοιρολατρικά, ότι για να γίνεις απλός λογιστής ή marketing manager, πρέπει να έχεις περάσει 5 χρόνια στο ΤΕΙ-ΑΕΙ, μεταπτυχιακό, όταν στην Ευρώπη γίνεσαι λογιστής, μέσα σε 5 μήνες?
Το post του Fill τα λέει όλα, γιατί είναι τόσο χαλια η ελληνική πραγματικότητα κι ο "ΝΙΚΟΣ" έδωσε μια ικανοποιητική εξήγηση (ορθολογικά βασισμένη). Θέλουμε να το δούμε και να το βελτιώσουμε, ή να στρυθοκαμιλίζουμε? Νέος Θεοδωράκης και Καρολος Κουν, θα υπάρξει μόνο όταν απελευθερωθούν οι "δημιουργικές" δυνάμεις του Ελληνα. Κι αυτές δεν απελευθερώνονται, προστατεύοντας συμφέροντα των "ολίγων" (πχ Λιμάνι Πειραιά), αντιστεκόμενοι στα Κολλέγια, μένοντας προσκολλημένοι στα "επαγγελματικά δικαιώματα," τα κλειστά επαγγέλματα, που όλα αυτά τα έφτιαξαν οι προηγούμενες γενιές για να προστετευθούν. Εμείς που ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό ΔΙΕΘΝΕΣ περιβάλλον, γιατί τα υποστηρίζουμε? Θέλουμε να ζήσουμε με τους όρους των προηγούμενων γεννεών ή να επιβάλλουμε τους δικούς μας?
Fill, εδωσες εξαιρετική περιγραφή για το πρόβλημα, απλά οι αιτίες της "χάλια Ελλάδας" είναι δουλειά του καθενός μας να τις βρει. Κι όσο αντιστεκόμαστε στο καινούργιο, τόσο θα θάβουμε τους νέους Χατζιδάκηδες και οι οικονομολόγοι θα ψάχνουν να βρουν γιατί είμαστε στον "πάτο" της παγκόσμιας ανταγωνιαστικότητας...
Στέλλα, τα είπες όλα σε 5 γραμμές - χωρίς σχόλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τη λίστα με τα βιβλία σου έχω διαβάσει μόνο το "On the Three Representations" του Κινέζου Jiang Zemin, είναι εξαιρετικό, πράγματι....
"Οχι ρε παιδιά, χαλια είναι μόνο στην Ελλάδα. Να το πάρουμε απόφαση, χάλια είναι μόνο στην πατρίδα. Ακόμα και για διακοπές πηγαίνουμε Ιταλία ή Ισπανία, γιατί εκεί σέβονται τον πελάτη - πολίτη. Ειτε το θέλουμε, είτε όχι, η σημερινή Ελλάδα με τις δομές, δεν έχει να δώσει τίποτα στον κόσμο."
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι μπράβο Στέλλα, η αλήθεια είναι ότι η σημερινή Ελλάδα δεν έχει να δώσει τίποτα, μα τίποτα στον κόσμο. Όσο κι αν πληγώνει αυτό, είναι η αλήθεια. Γιατί το να παράγεις πολιτισμό, πρέπει πρώτα να παράγεις αγαθά και υπηρεσίες. Πρέπει να έχεις δηλαδή διαθέσιμο χρήμα, για να ασχοληθείς στον ελεύθερο χψρόνο σου με την αναπτυξη της προσωπικότητας σου. Στην Ελλάδα του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος, με τη νεολαία να πιάνει ποσοστά 30-40% ανεργία κι όλοι να θέλουν να βολευτούν (για εργασιακή ασφάλεια) στο δημόσιο, τι πολιτισμό να παράγεις;
Παράγεις αυτό που περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια ο Fill, και κολλάς στις "παραδόσεις" και τη μεγάλη "ιστορία" του έθνους. Ενα έθνος συνταξιούχων, που δεν δίνει ίσες ευκαιρίες στους νέους πολίτες για εκπαίδευση-μόρφωση, που έχει μετατρέψει τους 20αρηδες σε "ζομπι"-τρομοκράτες με γκαζάκισ και καλάσνικοφ (και που νομίζουν ότι κάτι κάνουν).
Ενα τιποτα, μια θλιψη η Ελλάδα του σήμερα - σε αντίθεση με την ΕΕ (όπου και ανήκουμε τρομάρα μας), που τα πράγματα έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά οι ανθρωποι προχωράνε. Την ώρα που όλοι τρυγύρω μας τρέχουνε, εμείς είμαστε... χαλαροί, πιστεύοντας στα ιδεώδη του... του αριστερού Πολυτεχνείου! Με συνθήματα τύπου "15% στην παιδεία," σαν να μην άλλαξε τίποτα, από την περίοδο 1967-74. Τι να σκεφτείς, "αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα" που είχε πει κι ένας πρώην πρωθυπουργός, μια χώρα χωρίς σύγχρονη ταυτότητα, ζώντας σε ένα σάπιο, ένδοξο παρελθόν. Και νομίζουμε μάλιστα ότι έτσι χάλια και μίζερα είναι και στο εξωτερικό, αμ δέ!
O Fill έγραψε: "Το ρημάδι το μυαλό γιατί έχει πέσει σε αχρηστία? Αργία μήτηρ πάσης κακίας-γενικά."
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί έτσι εκπαιδεύεται το μυαλό στην Ελλάδ μας Fill. Σε όλα τα θέματα, χάρην της κουλτούρας της γενιάς Πολυτεχνείου (55-70), είμαστε της "ήσσονος προσπάθειας". να βολευτούμε στο δημόσιο (και να καθόμαστε), ο επιχειρηματίας να παίρνει εύκολα, δουλειές από το κράτος, ο αγροτης να κάθεται και να επιδοτείται από την επάρρατη ΕΕ, ο πιτσιρικάς να βρίσκει εύκολα την πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (αφού με την κατάργηση της βάσης του "10") όλοι οι άσχετοι γίνονται φοιτητές (κι όχι άνεργοι).
Και υπάρχουν τόσα άλλα παραδείγματα... είμαστε άχρηστοι, ακοινώνητοι, μή ευγενείς και μας φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Εμάς, που μάθαμε να έχουμε το μυαλό μας σε "αχρηστία" και μετά - όπως λένε και οι υπόλοιποι παραπάνω - να θέλουμε να συγκριθούμε με τους "έξω από εδώ".
Δηλαδή τι συγκριση να κάνεις; Για το ότι όλες οι πρώην Σοβιετικού τύπου Δημοκρατίες, που μπαίνουν στην ΕΕ, μας προσπερνούν; Για το ότι δεν αντιλαμβανόμαστε - όπως λέει κι ο Νίκος - ότι ζούμε στην εποχή με τις απίστευτες ταχύτητες; Δηλαδή πως να συγκρίνεις τους Beatles, ΑΒΒΑ, Led Zeppelin, με ότι συμβαίνει τώρα, στο MySpace; Το κακό είναι αυτό ακριβώς, ότι αντί να "αδράξουμε" τη μέρα και τις ευκαιρίες, εμείς κλαίμε για όσα΄είχαν οι γονείς μας. Ρε παιδιά, πότε θα καταλάβετε, ότι οι γονείς μας δεν είχαν φανταστεί, ότι θα άκουγαν τα τραγούδια σε άυλη μορφή; (mp3) Και τι συγκρίσεις μπορείς να κάνεις στη βάση αυτή;
Χαίρεται..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με την αναφορά στο εξωτερικό (για την Ελλάδα δε βλέπω να διαφωνούμε) αυτό που διαπιστώνω εγώ είναι ότι μπορεί να υπάρχει εκρηκτική εξέλιξη της πληροφορικής κλπ αλλά η πνευματική διάσταση των παραγόμενων έργων είναι κατώτερη παλαιοτέρων.
Τεχνολογικές εξελίξεις και πρόοδος δε σημαίνουν αυτόματα και καλλιτεχνική πρόοδο. Ναι, στο εξωτερικό η ιατρική, η αρχιτεκτονική, η πληροφορική, η γενετική κλπ αναπτύσσονται ραγδαία, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι King Crimson δε βγαίνουν σήμερα.
Μπορεί εγώ να ταιριάζω περισσότερο σε παλαιότερα μουσικά ακούσματα (πάντως όχι Scorpions και Deep Purple, αμφότερους τους απεχθάνομαι), αλλά θεωρώ ότι η παραγόμενη μουσική σήμερα μπορεί να μοιάζει εντυπωσιακή αλλά είναι πιο επιφανειακή. Εξάλλου δε φταίγανε τα συγκροτήματα που δεν είχαν όλες αυτές τις δυνατότητες της τεχνολογίας παλαιότερα και σε κάποιους φαίνεται παρωχημένος τεχνολογικά ο ήχος. Όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, εξάλλου η εναλλακτική σκηνή πριν μερικά χρόνια εμφάνισε εντυπωσιακές δουλειές (το OK Computer δε συγκαταλέγεται τυχαία στα κορυφαία άλμπουμ του αιώνα).
Όσο για λογοτεχνία, ναι είναι καλύτερα τα πράγματα στο εξωτερικό, αλλά και πάλι ούτε Όνομα του Ρόδου βλέπω να ξαναβγαίνει ούτε Κάφκα ούτε καινούργιες τάσεις (τύπου Κερουακ κλπ παλιότερα) οι οποίες πιάνουν και μια διαφορετική πλευρά της ζωής και όχι μόνο την υλιστική.
Η πρόοδος συντελείται σε άλλο επίπεδο και όχι στο πόσο η καλλιτεχνική δημιουργία αγγίζει βαθιά την ανθρώπινη ψυχή και εκφέρει λόγο διαχρονικά αναλλοίωτο (ο Ντοστογιέφσκι και ο Έσσε δε θα πάψουν να διαβάζονται, από τους σύγχρονους βάζετε το χέρι σας στη φωτιά για κάποιον?).
Και κάτι τελευταίο..Ok έξω είναι ψαγμένοι και δικαιώνουν τη γενιά μας κλπ..
Είδατε καμιά μαζική διαδήλωση στο δρόμο για τις σφαγές στη Παλαιστίνη, στο Σουδάν? Για τη φτώχεια στον τρίτο κόσμο και τις χιλιάδες θανάτων από έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού? Για την αδιαφορία των δυτικών κυβερνήσεων να επέμβουν εκεί που πραγματικά χρειάζεται? Σε εμφύλιες συρράξεις και γενοκτονίες που επειδή οι κυβερνήσεις είναι φιλοσημιτικές η Δύση σφυρίζει αδιάφορα?
Η γενιά μας δε θα κριθεί μόνο από το Wireless Internet και το φοβερό καινούργιο Office..
"Για τη φτώχεια στον τρίτο κόσμο και τις χιλιάδες θανάτων από έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού? Για την αδιαφορία των δυτικών κυβερνήσεων να επέμβουν εκεί που πραγματικά χρειάζεται?”
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείχνει, αυτό που γράφεις, γιατί είμαστε στην Ελλάδα ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στον κόσμο μας. Από έναν άνθρωπο (όπως σε περιγράφει ο i-live-in athens "ανάμεσα σε ισοζύγια και ισολογισμούς") που γνωρίζει οικονομικά, να αναπαράγει την "στείρα" προπαγάνδα των πάλαι ποτέ "αριστεριστών", δεν το περίμενα. Και γιατί το λεω αυτό;
Διάβασε παρακάτω το κείμενο από την Wikipedia:
"In 1820, 75% of humanity lived on less than a dollar a day, while in 2001, only about 20% do. Economic growth in agriculture is, on average, at least twice as effective in benefiting the poorest half of a country’s population as growth generated in nonagricultural sectors.
Long run economic growth per person is achieved through increases in capital (factors that increase productivity), both human and physical, and technology as well as the institutions that help provide them."
Τι έχει λοιπόν η γενιά μας να πεί; ότι δεν βγαίνουμε στους δρόμους να διαδηλώσουμε, διότι οι Κινέζοι και Ινδοί, χάρη στην ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, βγαίνουν από την φτώχεια και τη δυστυχία. Ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι αλλάζουν τη ζωή τους χάρη στον εκδημοκρατισμό, την φιλελεύθερη οικονομία και την τεχνολογική επανάσταση της πληροφορικής; Μα εδώ στην Ελλάδα κινδυνεύουμε από το να αρχίσουν να βγαίνουν στους δρόμους για να ΜΗΝ έχουμε ανοιχτά σύνορα και να επιβάλλουμε φόρους στα εξ Ασίας εισαγόμενα προϊόντα!!!
Δηλαδή Fill, ζητούμε οι εκεί έξω "στας Ευρώπας και Αμερικάς", να διαδηλώσουν για ποιο πράγμα; για το ότι μειώνεται η φτώχεια παγκοσμίως; παλαβό δεν είναι; Το ότι αυτοί το γνωρίζουν και διαδηλώνουν για την "γενετική" ταυτότητα, το περιβάλλον, την μείωση των εκπομπών CO2, μας λεει κάτι??
- "Σε εμφύλιες συρράξεις και γενοκτονίες που επειδή οι κυβερνήσεις είναι φιλοσημιτικές η Δύση σφυρίζει αδιάφορα?"
Δεν το κατάλαβα αυτό, η μόνη γενοκτονία που επιχειρήθηκε να γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια, είναι η εκαθάριση των ΜΗ Σέρβων από τον Κάραζιτς. Κι αυτό σταμάτησε! (όχι βέβαια από τους Έλληνες, που δυστυχώς διαδήλωναν υπέρ του!)
Σε ποιά εμφύλια σύρραξη ΔΕΝ επαινέβει η Δύση; στο Τσάντ και την Αλγερία; στην Σομαλία; την Υεμένη; Και γιατί χαρακτηρίζεις "φιλοσημιτικές" τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών; Φταίνει οι δυτικές χώρες αν οι Παλαιστίνιοι 50 χρόνια τώρα, είναι διαιρεμένοι πολιτικά και δεν μπορούν να ενωθούν - ώστε να αποκτήσουν διοικητική ανεξαρτησία;
"Η γενιά μας δε θα κριθεί μόνο από το Wireless Internet και το φοβερό καινούργιο Office"
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή ναι ρε γαμώτο μου (συγγνώμη) η γενιά μας στην Ελλάδα θα κριθεί αποκλειστικά μόνο από αυτό! Θα κριθεί από την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και το παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης σε ΟΛΟΥΣ. Ισες ευκαιρίες σε όλους. Η γενιά μας θα κριθεί από το αν μπορεί να αφομοιώσει και να δημιουργήσει νέα πράγματα, σε ένα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ.
Αλλά ποιες αλλαγές να συμβούν στο τελευταίο "κομμουνιστικό" κάστρο της Υδρογείου; σε μια ώρα που η σχολή σκέψης ξέμεινε στα 60s την ώρα που οι - πάλαι ποτέ φτωχοί Κινέζοι - ετοιμάζουν διαστημικές αποστολές στον Άρη, την ώρα που οι Βραζιλιάνοι συμμετέχουν στο νέο διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ; οι Ινδοί που ετοιμάζουν ένα δικό τους σύστημα πλοήγησης με δορυφόρους που θα είναι ανταγωνιστικό στο αμερικανικό GPS; Εμείς αντιθέτως φτιάχνουμε τμήματα ΤΕΙ σε κάθε κουτσοχώρι, για να "έχουν εισόδημα οι τοπικές κοινωνίες"... και όλοι καταλήγουν με αυτή την σχολή σκέψης να καταλήγουν να μεγαλώνουν το λεκανοπέδιο ως "εσωτερικοί μετανάστες."
Δεν έχουμε καταλάβει Fill, ότι η επανάσταση της πληροφορικής μας προσπέρασε κι αυτή. Χάνουμε το τρένο του διαστήματος και βέβαια ποτέ δεν χρειάστηκε να ασχοληθούμε με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τη βιοτεχνολογία. ΣΕ ΟΛΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ. ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΙΚΟΝΙΚΟ. ΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑΝ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ, ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ, "ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ" ΕΠΟΧΗ. Ποιος Χατζιδάκις, να'ναι καλά η Μπεζεντάκου και πολύ μας είναι, τόσο άχρηστη είμαστε ως γενιά. Για να γεννήσεις πολιτισμό, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις, να καινοτομήσεις, να παράγεις.
Το αρχαίο πνεύμα είναι αθάνατο (όπως λες στον τίτλο του post), το πρόβλημα είναι ότι ΔΕΝ υπάρχει καθόλου νέο πνεύμα.
Εχεις ακούσει ποτέ το "Looser" του Beck? θα καταλάβεις τότε, ότι περιγράφει τον σύγχρονο Έλληνα, ηλικίας 20-40 (που να το ήξερε ο καημένος...)
"Διάβασε παρακάτω το κείμενο από την Wikipedia:...". Νικόλα γιατί δεν μιλάς με αριθμούς για τον όμορφο φιλελευθερο κόσμο και τον εκδημοκρατισμό των τρίτων χωρών..Πηγή εφ Μακεδονία "Περίπου 1,4 δισ. άνθρωποι ανά τον πλανήτη διαβιούν επισήμως σε συνθήκες φτώχειας, ζώντας κάτω από το νέο όριο του 1,25 αμερικανικού δολαρίου ημερήσιας δαπάνης. Τα στοιχεία, που προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα επικαλείται το BBC σε μια έρευνά του υπό τον τίτλο “Η φτώχεια παγκοσμίως διευρύνεται”, δείχνουν τη δραματική αύξηση του αριθμού των φτωχών ανά τον κόσμο, αφού το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 40% από το 2004, οπότε οι φτωχοί αριθμούσαν 985.000.000 άτομα. Εκτιμάται πως πλέον η φτώχεια αποτελεί έναν παράγοντα που δεν μειώνεται παρά τις προηγούμενες προσδοκίες περί του αντιθέτου..Σίγουτα από το 1800 τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά το νούμερο 1,4δισ άνθρωποι τι σου λέει στην όμορφη φιλελευθερη δημοκρατία;..ειδικά τώρα..με την τεράστια τεχνολογία που λές..διαστημόπλοια, φάρμακα, Πορσε, βίλλες..ωραία τα ποσοστά αλλά τα απόλυτα νούμερα είναι σκληρά..αμφιβάλλω εάν το 1800 ο πληθυσμός της γής ήταν 2δισ..δηλ ίδιος απόλυτος αριθμός φτώχειας 2000 με 1800..ζήτω ο φιλελευθερισμός!!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Και γιατί χαρακτηρίζεις "φιλοσημιτικές" τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών;"..έλα ντε γιατί ..μήπως θυμάσε πριν 1,5 χρόνο που ο Ομπάμα ήταν να μιλήσει στο Ισραηλινό λόμπι και έκλασε μαλλί!!..μαζί με την Χίλαρι!!..και σίγουρα οι παλεστίνιοι σφάζονται..ξέρεις πάντα υπάρχουν δοσίλογοι σε κάθε έθνος..ασέ που τα F16 στους Εβραίους πωλούνται..μήπως πουλάν και στους παλεστίνιους και δεν το ξέρουμε?
"αμφιβάλλω εάν το 1800 ο πληθυσμός της γής ήταν 2δισ..δηλ ίδιος απόλυτος αριθμός φτώχειας 2000 με 1800..ζήτω ο φιλελευθερισμός!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λες και μόνος σου: το 1800 με 2 δισ πληθυσμό είχαμε 2 δισ. φτωχούς. Σήμερα με 7 δισ. παγκόσμιο πληθυσμό, έχουμε 1.4 δισ. φτωχούς. Κι επίσης στην δεκαετία του '60, τα στοιχεία της Παγκοσμιας Τραπεζας στο διαδίκτυο, λένε ότι οι φτωχοι ήταν 2,9 δισ. με πληθυσμό 4 δισ. (αριθμητική ξέρεις, είμαι σίγουρος :-))
""Και γιατί χαρακτηρίζεις "φιλοσημιτικές" τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών;"..έλα ντε γιατί ..μήπως θυμάσε πριν 1,5 χρόνο που ο Ομπάμα ήταν να μιλήσει στο Ισραηλινό λόμπι και έκλασε μαλλί!!..μαζί με την Χίλαρι!!..και σίγουρα οι παλεστίνιοι"
Ναι, αλλά όταν μίλησε στο Αιγιπτυακό Κοινοβούλιο, τις πρώτες μέρες της εκλογής του το αντιπαρέρχεσαι! Αυτό έχει "εξομβελιστεί" από την μνήμη σου, είναι σίγουρο, κι αν εκλασε το εβραϊκο λομπι δεν το ξέρω.
- "ξέρεις πάντα υπάρχουν δοσίλογοι σε κάθε έθνος"
αν εννοείς τον υπογράφοντα, απλά λυπάμαι. Συγνώμμη, αν σου χάλασσα τη μόστρα του blog.
Σύμφωνα με το προφίλ του Doeliths: "Κύτταρο δημιουργημένο στην πίο "χαλαρή πόλη της Ελλάδας" μεταλλαγμένο από τις θεωρίες Κέυνς & Ένγκελς, μεταναστεύει εσωτερικά στο "Μέγα" κλεινόν Άστυ για την αναζήτηση θέσης "στάθμευσης" ανήσυχου πνεύματος."
ΑπάντησηΔιαγραφήNIKO, είσαι απλά σε λάθος μπλογκ. Εδώ γράφουν μόνο όσοι είναι "αριστεροι" (Κέυνς & Ένγκελς) - η άλλη άποψη, είναι συννώνυμο του "διαβόλου" (ακόμα κι αν στηρίζεται σε ορθολογιστικά δεδομένα). Ακόμα κι αν δεν είσαι φιλελευθερος, χαρακτηρίζεσαι έτσι στην Ελλάδα γιατί βλέπεις με ρεαλισμό τα πράγματα. Μην το ψάχνεις, σαν τον Doeliths σκέφτεται όλη η Ελλάδα, γι' αυτό και είναι τόσο χάλια η κατάσταση. Κρίμα, γιατί ανακάλυψα το μπλογκ πρόσφατα και η συζήτηση απλά ήταν υπέροχη.
Προς ΝΙΚΟ: "Και υπάρχουν τόσα άλλα παραδείγματα... είμαστε άχρηστοι, ακοινώνητοι, μή ευγενείς και μας φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Εμάς, που μάθαμε να έχουμε το μυαλό μας σε "αχρηστία" και μετά - όπως λένε και οι υπόλοιποι παραπάνω - να θέλουμε να συγκριθούμε με τους "έξω από εδώ" έγραψα λίγο παραπάνω. Η συμπεριφορά του Doeliths, το επιβεβαιώνει απόλυτα, ότι δεν μας αρέσει, το λοιδορούμε και το πετάμε έξω από εδώ. Απλά πράγματα και "δημοκρατικά", όσο "δημοκρατικός" ήταν ο Στάλιν που εφάρμοσε τον Εγκελς. Δεν πειράζει, η αγένεια και η μή ανεκτικότητα σε κάθετι διαφορετικό (άποψη, άνθρωπος) είναι ιδίον γνώρισμα των φασιστών και καλά θα κάνουμε να μην επισκεπτόμαστε το συγκεκριμένο μπλογκ. γεια σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα ΤΕΙ και την εσωτερική μετανάστευση συμφωνώ..αλλά.."Αλλά ποιες αλλαγές να συμβούν στο τελευταίο "κομμουνιστικό" κάστρο της Υδρογείου;"..ναι βεβαια έστω και με 1000 ζόρια.. αυτό το τελευταίο κουμμουνιστικό κράτος μας σπουδασε..θυμάσαι τη Βουγιουκλάκη στα ιδιωτικά σχολεία..μας έδωσε ένα κωλοΕΣΥ..τα αμερικανα πεθαίνουν και τώρα πάνε για ένα πίο "δημόσιο" σύστημα υγείας..η σύμβαση εργασίας σου έχει παρ' ολο που την καταγάμησαν οι φιλελευθεροι μάγκες..κάποια ισχύει..μηπως θα ήθελες να εργαζόμαστε part time..μήπως θα θέλες για το καλό των αριθμών να μην παιρνουμε ΔΠ ΔΧ ή να μας απολύουν χωρίς αποζημείωση;..ναι συμφωνω GPS..αλλά σε αναβαθμιζμένα δημόσια πανεπιστημια με προσανατολισμο την έρευνα..και πάλι ερευνα και έλεγχο..όχι έλεγχο της πλάκας..να κόβει κώλους..και όχι πρώτα το δόγμα υποτιμώ πρώτα τα δημόσια σχολεια νοσοκομια πανεπιστήμια και μετά ζήτω η ιδιωτικοποίηση..έλεγχος σκληρός..για κάθε άνθρωπο παροχές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κάτι τελευταίο ρε φίλε Νικόλα..λες.."Ποιος Χατζιδάκις, να'ναι καλά η Μπεζεντάκου και πολύ μας είναι, τόσο άχρηστη είμαστε ως γενιά." και σε προηγούμενο σχόλιο λές "Μια γενιά που μας κατέστρεψαν οι φωστήρες του "Πολυτεχνείου", αυτοί που διεκδήκησαν "ισότητα κι ελευθερία"..."..ρε φίλε για τις γενιές 20-60 Έλληνες..δηλ. για 8εκ έλληνες πιστεύεις οτί είναι σκατά..δεν έχουν να πούνε τίποτα και δεν μπορουν να αλλάξουν τίποτα..με όλη την καλή πρόθεση..λές "αυτοί που μετανάστευσαν έλληνες ζούνε στην πραγματικότητα"..τι κάνεις;..δεν έχεις Ευρωπαικό Διαβατήριο;..και να σου πώ ωραίος το Looser του Beck..αλλά θέλω έστω στον μικρόκοσμό μου τον φανταστικό να αλλάζω τα πράγματα..να προσπαθώ απο το μετερίζι μου..να βοηθάω τους συναθρώπους μου..να μην γλύφω την κατουρημένη ποδιά του εργοδότη μου και όταν βλέπω την αδικία να την καυτιριάζω..να υποστηρίζω τον αδύναμο..να εμψυχώνω για το καλό..εσύ τι πράττεις;...από όλα αυτά; ή όχι από όλα αυτά αλλά από αυτα που θεωρείς όρθα..η ελλάδα, οι έλληνες και οι μεταναστες μας..πιστεύω μπορουν για το καλύτερο..και για αυτό προσπαθούμε..
"Το λες και μόνος σου: το 1800 με 2 δισ πληθυσμό είχαμε 2 δισ. φτωχούς"...ναι μα το απόλυτο νούμερο μέσα σε 200χρόνια είναι το ίδιο ...1,5 δισ (εσύ είπες στο wiki 75% κάτω από την φτώχεια)..σήμερα που πετάμε με αεροπλάνα...σήμερα που μιλάμε στα κινητά..το ίδιο απόλυτο νούμερο με το 1800...1,5 δισ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρη..να σαι καλά..η άποψη σου σεβαστή..1000 blog υπάρχουν..και εγώ κάτι μου αρέσει το διαβάζω και εας μην συμφωνω..και δεν μου αρέσει και δεν το διαβάζω και ας συμφωνώ..να σαι καλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήShmera eida to blog, mou arese i sizitisi, alla autos o Doeliths, den kserei arithmitiki! idio einai re megale na exeis 7 dis. pluthismo kai idio einai na exeis 2 dis. To pososto ftoxeis to 1820 itan 100% eno to 2009 einai 25%. Alli mia apodiksi tou poso xalia Ekpaideutiko systuma exoume.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο και σε σένα ευχαριστώ..αλλά δεν χρειάζεται να συμφωνώ με οτι λέει ο νίκος..ο κάθε ένας έχει το ύφος του...σε πάρα πολλά έχω συμφωνήσει με τον νίκο και θεωρώ την ανάλυση του σωστή..δεν σημαίνει οτι πρέπει να συμφωνώ σε κάθε του λέξη..να σαι καλα γιώργο καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφή"αλλά δεν χρειάζεται να συμφωνώ με οτι λέει ο νίκος..ο κάθε ένας έχει το ύφος του...σε πάρα πολλά έχω συμφωνήσει με τον νίκο και θεωρώ την ανάλυση του σωστή..δεν σημαίνει οτι πρέπει να συμφωνώ σε κάθε του λέξη"
ΑπάντησηΔιαγραφή- Εγώ δεν αναφέρθηκα στο ότι πρέπει να συμφωνείς, προς θεού! Αλλά πρώτα από όλα, υποχρεούμαστε να μην είμαστε αγενέστατοι. αν δεις το post σου, θα δεις ότι κυριαρχείται από αγένεια προς τον Νίκο.
Ο άνθρωπος φαίνεται να έχει παιδεία, και στο "ξέρεις πάντα υπάρχουν δοσίλογοι σε κάθε έθνος" σου απάντησε: "αν εννοείς τον υπογράφοντα, απλά λυπάμαι. Συγνώμμη, αν σου χάλασσα τη μόστρα του blog."
Σε παρακαλώ, δες το κείμενο σου της πρώτης απάντησης στον ΝΙΚΟ, και μετά πές μου ότι - χωρίς να έχει χαρακτηρίσει ο ΝΙΚΟΣ κανέναν - εσύ του σύρεις τα εξ'αμαξης. η διαφωνία είναι στοιχείο της δημοκρατίας, αλλά η αγένεια και η στοχοποίηση με χαρακτηρισμούς που δεν είναι πραγματικοι, δεν κάνουν ένα καλό σπίτι, χώρα, μπλογκ. πχ τον χαρακτηρίζεις "φιλελεύθερο", από που κι ως που; επειδή διαβάζει τους αριθμούς και την πραγματικότητα, διαφορετικά από εσένα; τουλάχιστον ο ΝΙΚΟΣ, επέδειξε ψυχραιμία κι ευγένεια - σου εύχομαι να βρεις τη δύναμη και να του ζητήσεις συγνώμμη - γιατί όσο και αν δεν σου αρέσουν οι απόψεις του, σίγουρα προσέφερε "δημιουργικά" στο post του Fill. Ειδάλλως, όπως σε άλλα μπλογκ θα ενσκύψουν οι "περίεργοι" που θα χαλάσουν το κλίμα με αγένειες , προσβολέες και χαρακτηρισμούς. Αν το θέλεις αυτό, καλώς. Φιλικά.
Είναι δυνατόν να έχω πει δοσίλογο τον Νίκο;..πραγματικά μου φαίνεται κουφό..ειναι φανερό οτι και στους Παλεστηνιους θα υπάρχουν άτομα που δεν θα ενεργούν για το καλό των Παλεστηνίων..όσο για το δημιουργηκά δες σχόλια παραπάνω δικά μου ...είπα το συμπλήρωσε το post του Fil..τι άλλο να πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε «Νίκο»,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μεγαλύτερο λάθος που κάνεις και που γίνεται δυστυχώς σε εκνευριστική συχνότητα από πολλούς είναι η με το ζόρι κατάταξη και κατηγοριοποίηση ανθρώπων κάτω από ταμπέλες. Δεν καταλαβαίνω γιατί δε μπορώ τη μια στιγμή να είμαι «φιλελεύθερος» και την άλλη «αριστερός».
Δε μπορώ να αναγνωρίζω τη συνεισφορά του δυτικού πολιτισμού στην πρόοδο της ανθρωπότητας αλλά ταυτόχρονα να καυτηριάζω όταν κλείνει τα μάτια σε αντίστοιχες περιπτώσεις Σερβίας? Τώρα να συμφωνήσω με το ότι μόνο στη Σερβία επιχειρήθηκε εθνοκάθαρση μάλλον ούτε εσύ το πολυσκέφτηκες όταν το έγραφες..
Δε μπορώ να υποστηρίζω ότι η «ανάπτυξη» της Κίνας γίνεται με παιδομάζωμα εφήβων που δουλεύουν για ένα δολάριο τη μέρα από το οποίο πληρώνουν και το ηλεκτρικό τους? Το «βγαίνουν από τη φτώχεια» ξέρεις είναι λίγο σχετικό..Άλλο βγαίνει το κράτος από τη φτώχεια και το 5% του προνομιούχου πληθυσμού, και άλλο το σύνολο της κοινωνίας να ευημερεί..
Προτιμώ η ανάπτυξη να αργήσει και ας μην την προλάβω, παρά να γίνει επί πτωμάτων..(και φυσικά δε μιλάω για την Ελλάδα..)
Γενικά βλέπω ότι ο καθένας πιστεύει στην αλήθεια του και ξέρεις όποια και αν είναι αυτή δεν παύει να εξελίσσεται σε φανατισμό..
Προς ολους
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικα το συμπερασμα της συζητησης μας είναι αυτό οπου καταληγουν ολες οι συζητησεις. Κανενας Ελληνας δεν φταιει για τον ηθικο και πολιτιστικο ξεπεσμο αυτης της χωρας και απλα ολοι μας ριχνουμε από ένα φταιξιμο στον αλλον χωρις να αναλογιζομαστε τις δικες μας ευθυνες. Δεν φταιει μονο η γενια του πολυτεχνειου ουτε ολοι αυτοι που βολευτικαν και συνεχιζουν να βολευονται καπου απλα για να ικανοποιουν τις υλικες τους απολαυσεις. Φταιμε ολοι μας που δεν προσπαθουμε για ένα καλυτερο μελλον για την χωρα και τους πολιτες αυτης. Ειμαστε αυτοι που διδαξαμε πολιτισμο, δημοκρατια, ηθη και εθιμα σε ολον τον κοσμο. Μπορουμε με αυτοκριτικη και συλλογικη δουλεια να το ξανακανουμε γιατι είναι στο DNA μας. Δεν είναι οι ευρωπαιοι καλυτεροι από εμας απλα εμεις δεν καταφεραμε ποτε να σταθουμε και να τους δειξουμε ότι ειμαστε εδώ, υπαρχουμε και θα γινουμε καλυτεροι από εσας γιατι μπορουμε.
Fil junior συμφωνώ..που είναι οι δικές μας ευθύνες;..τι πράττουμε;.. Οι συζητήσεις καλό κάνουν ..και οι αντιπαράθεση ιδεών αυτό το στόχο έχουν..να βελτιωνόμαστε..και ας διαφωνούμε..λίγο "εσύ" λίγο "εγώ"..θα πάμε παρακάτω και θα βρούμε την άκρη..
ΑπάντησηΔιαγραφή..δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έξω τα πάνε καλύτερα σε πολλά θέματα απ'ότι εδώ αλλά προς Θεού μην εξιδανικεύουμε καταστάσεις! Αφού είναι όλο τόσο "τέλεια" γιατί υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων με κατάθλιψη, γιατί η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων είναι τόσο συχνή και γιατί ο αλκοολισμός έχει φτάσει στα ύψη εκεί έξω;; Κάπου υπάρχει πρόβλημα προφανώς και μάλιστα σοβαρό. Τέλος, όταν αυτή η διακριτικότητα κ ευγένεια των Ευρωπαίων -που κ εγώ η ίδια άπειρες φορές έχω εκθειάσει- αγγίζει συχνά τα όρια της αδιαφορίας, π.χ.να είσαι φοιτητής στην Αγγλία, να πιάνει το σπίτι σου φωτιά κ ΚΑΝΕΝΑΣ γείτονας να μη βγει καν στο μπαλκόνι, ε τότε.. συγγνώμη αλλά προτιμώ τον ελληνάρα κ ας είναι κ κάφρος πολλές φορές.
ΑπάντησηΔιαγραφή..the grass is NOT ALWAYS greener on the other side :p
Φίλη ανώνυμη..η τελευταία σου πρόταση τα λέει όλα..πάντα ως λαός και μονάδες βλέπουμε τους άλλους και τους θεοποιούμε..αυτός ο κομπλεξισμός φαίνεται και από τις τηλεοράσεις, που μόλις γίνει κάτι στην Ελλάδα ανατρέχουν στα σχόλια των ξένων ΜΜΕ για το πως μας βλέπουν..ναι έχουμε τα προβλήματα μας..αλλά τα παλεύουμε..και η καρδιά του ελληνάρα που θα πάει θα μιλήσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι να μην ξεχναμε ΠΟΤΕ πως τα μεγαλυτερα βασανα των ελληνων προερχονται απο παρεμβασεις των "συμμαχων" μας προς την αντιθετη παντα μερια. Μαθαμε να τα βγαζουμε περα μονοι μας και ετσι θα συνεχισουμε, με τα οποια στραβα μπορει να εχουμε σαν λαος. ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ελεγαν οι αρχαιοι και αυτο ισχυει ακομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε fil junior..σωστά βάζεις "σύμμαχοι" σε παρένθεση..τώρα το ότι τα μεγαλύτερα προέρχονται από αυτούς..νομίζω πως και εμείς βάζουμε το χεράκι μας..το μόνο σίγουρο είναι να ότι πρέπει να το παλεύουμε συνέχεια..γιατί σιγα μην νοιαστούν οι άλλοι για μας..άλλωστε έχουν και τα δικά τους προβλήματα και φυσικό είναι..!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ FIL,DOELITH και λοιποί αναγνώστες/σχολιαστές,
ΑπάντησηΔιαγραφήλόγω του περασμένου της ώρας (αύριο εργάζομαι όπως και εσείς φαντάζομαι!) δεν θα τοποθετηθώ σε σχέση με το τόσο σοβαρό θέμα που έχετε θίξει (το αθάνατο ελληνικό πνεύμα δηλαδή).Μια μικρή παρένθεση θέλω να κάνω!Το γεγονός ότι αφιερώνετε χρόνο για να γράψετε σε αυτό το blog,το ότι μάχεστε με τα όποια επιχειρήματα για να στηρίξετε τις απόψεις σας, καταδεικνύει το πόσο ενδιαφέρεστε όλοι σας για τα ίδιo θέμα,την πορεία της χώρας μας! Φανταστείτε τους υπόλοιπους συμπολίτες μας που ούτε ψάχνονται καθόλου.Ούτε ένα βιβλίο δεν έχουν διαβάσει (πχ Καζαντζάκη), ούτε ένα ντοκυμαντέρ με ιστορικά θέματα δεν έχουν δει στη ζωή τους!Μόνο μπάλα και καφεδάκι (καλά είναι και αυτά,αλλά όχι μόνο αυτά)!Ρωτήστε στο δρόμο κάποιον περαστικό για το ποιός ήταν ο Κέυνς ή ο Ένγκελς.Πίκρα!!!
Καλή συνέχεια στις αναζητήσεις σας και καλά μυαλά!!
CAK