Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Έρευνα σοκ..από τα 12 μαθαίνουν τα ελληνόπουλα το τσιγάρο!

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο καρδιολόγος του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονικης Νικόλαος Γκουζούμας, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία", είναι και στην πράξη "αποκαρδιωτικά" για την υγεία των παιδιών μας.

Ένας στους τέσσερις μαθητές Γυμνασίου καπνίζει, ενώ στο λύκειο το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν ανέρχεται σε 36%. Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο σε κατανάλωση τσιγάρων σε ενήλικες, ωστόσο στους εφήβους 15 ετών βρίσκεται λίγο κάτω από το μ.ο. της Ε.Ε. (πηγή εφημερίδα "Μακεδονία").


Αναρωτιέται κάποιος, σε τι χώρα ζούμε; Πως θα αισθανόσουν εάν έβλεπες το παιδί σου 15 ετών σε μια τουαλέτα σχολείου να καπνίζει; Αυτοί οι γονείς δεν έχουν καμία επαφή με τα παιδιά τους; Είναι εντελώς ανεξέλεγκτα; Η απάντηση ίσως κρύβεται στην απουσία του γονέα από το σπίτι και στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει χρήματα για την οικογένεια. Εκεί οδηγηθηκαμε! Ενώ κάποτε δούλευε μόνο ο πατέρας και συντηρούσε το νοικοκυριό, τώρα δουλεύουν και οι 2 γονείς και όχι μόνο δεν τα φέρνουν βόλτα στο σπίτι.. αλλά χάνουν και τα παιδιά τους χρόνο με τον χρόνο!


Από την άλλη, το διπρόσωπο ελληνικό κράτος..εισπράττω φόρους άρα κάνω ότι μπορώ (παρά τις οδηγίες Ε.Ε. για τα καταστήματα κ.τ.λ.) να διατηρηθεί ένα θολό καθεστώς γύρω απο το τσιγάρο. Ή θα πέσει "μαχαίρι" σε όλους τους δημόσιους χώρους ή όχι! Ακόμα και σήμερα έαν κάποιος πάει σε στέκια νέων (π.χ. internet kafe, μπαράκια κτλ) θα δεί οτί η πώληση είναι ανεξέλεγκτη. Κράτος είσαι εδώ; Τι κάνεις για τα παιδιά σου;

Τόσα χρόνια ο καουμποϊ Marlboro είχε ποτίσει τα μυαλά μας..σιγά σιγα το κόλπο πάει στο να ανάβει ο πρωταγωνιστής ταινίας ή σήριαλ τσιγάρο σε μία χαλαρωτική στιγμή (άμεση απαγόρευση κάθε σκηνής τσιγάρου σε ταινίες κτλ)..σε συνδιασμό με την αγχωτική κοινωνία που ζούμε και την επιβίωση σε αυτή, οι νέοι που δεν καπνίζουν σίγουρα θα καπνίσουν ως ενήλικες!! Ας μην το επιτρέψουμε!!

5 σχόλια:

  1. Είναι σίγουρα πολλά τα ερεθίσματα που παίρνει κάποιος και τα οποία έχουνε σα στόχο το να τον κάνουνε να δοκιμάσει το τσιγάρο. Είναι και πράγματι οι καιροί δύσκολοι και για τους γονείς. Στις περισσότερες των περιπτώσεων βλέπουμε και τους δύο γονείς να δουλεύουνε με το αποτέλεσμα όπως λέει και το άρθρο να χάνουνε σταδιακά τον έλεγχο των παιδιών τους.
    Πιστεύω βέβαια και με τα πρόσφατα αντικαπνιστικά μέτρα να δούμε σιγά σιγά και τους νέους να απομακρύνονται από το τσιγάρο να ενημερώνονται πιο σωστά και να καταλήγουνε σε «άκαπνους» και υγιείς ενήλικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε sugarray από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί..οι νέοι χρειάζονται δημιουργικά πρότυπα!!Κρίμα στην χώρα μας να βλέπυμε νέους απογοητευμένους με έναν καφέ και ένα τσιγάρο!!Ας τους εμπνεύσουμε ..ας μας εμπνεύσουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι Doeliths να αλλάξει η κατάσταση γιατί έχω βαρεθεί να βλέπω αυτή την εικόνα της αυτοκαταστροφής. Πρέπει να απαλλαχτούμε από την απογοήτευση και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Με το να σταυρώνουμε τα χέρια και να αυτοκαταστρεφόμαστε δε γίνεται τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειμαι υπερ του καινουργιου μετρου κατα του καπνισματος αρκει αυτο να τηρειται σωστα.Θα πρεπει απο εδω και περα να δινουμε ενα καλο παραδειγμα στην νεολαια και στην γενια που ερχεται μετα απο εμας.Μεχρι τωρα αρκετο κακο μας εκαναν οι καπνιστες που επειδικτικα φυσουσαν τον καπνο επανω μας,ηρθε η ωρα νομιζω να αρχισουν να σκεφτονται περισσοτερο τους γυρω τους αλλα και τους ιδιους τους τους ευατους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα φίλε/φίλη ανώνυμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Greek Bloggers

GreekBloggers.com

AddThis

Bookmark and Share