Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Πελοπόννησος..ο "θησαυρός" της Ελλάδας!

Ήρθε η στιγμή των διακοπών! Η παρέα σε πλήρη αποσύνθεση από την καθημερινότητα αναζητεί τόπο ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς. Άραγε ποιός προορισμός θα μας "απελευθέρωσει" από τα βάρη μας; Που θα ξεχνούσαμε την τρέχουσα ημέρα της εβδομάδας και γενικότερα τον χρόνο που περνάει; Οι προτάσεις "βρόχη"..ο Παγκόσμιος Χάρτης φαντάζει ως ένα μικρό τόπι! Μήπως η Κούβα;..από την μία πολύ μακρία από την άλλη "πολύ ακριβά" για ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής (2.000€σταθερά έξοδα ανά άτομο)..μήπως η Γαλλική Ριβιέρα;..από την μία πανάκριβα εισιτήρια πλοίων από την άλλη η "αριστοκρατική" καταγωγή μας δεν μας επιτρέπει να επισκεφτούμε τέτοια μέρη!


Με τα πολλά, επιστρέφουμε στα ελληνικά σύνορα και θεωρούμε πως η κρίση επιρρέασε τις κρατήσεις δωματίων..λάθος, ύστερα από 50 τηλεφωνήματα σε Ικαρία, Αλλόνησο και Κύθηρα διαπιστώσαμε οτί οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν υπάρχει! Η ιδέα της ηπειρωτικής Ελλάδας αρχικά φαίνεται ξενέρωτη! Καλοκαίρι χωρίς καραβάκι γίνεται; Αποδεχόμαστε την μοίρα μας και η λίστα αναζήτησης διαθέσιμων δωματίων μας οδηγεί στην Μονεμβασιά Λακωνίας..Πελοπόνησσος!

Ως γνήσιος Μακεδών θεωρείς πως τα μόνα 3 γεωγραφικά πόδια στην Ελλάδα βρίσκοντα στην Χαλκιδική και σαν τις παραλίες της δεν θα βρείς πουθενά αλλού! Η αποδοχή του προορισμού συνοδεύεται από μια εσωτερική επιφύλαξη..να δούμε!

Το ταξίδι προς την Μονεμβασιά διαρκεί 3ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και καθυστερήσεις. Καθώς πλησιάζεις αντικρίζεις τον περίφημο Βράχο και απλά εντυπωσιάζεσαι! Δύο κόσμοι συνυπάρχουν στον βράχο: Η "κάτω πόλη" με άριστα συντηρημένα και αναπαλαιωμένα κτίσματα και η "Άνω Πόλη" με θέα από ψηλά το Μηρτώο Πέλαγος. Αξίζει να γνωρίζετε οτι το μοναδικό φιόρδ της χώρας μας που βρίσκεται στα βόρεια του βράχου, εκεί βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, εκεί μπορείς να γευτείς τις υπέροχες λιχουδιές της Ματούλας και μην ξεχάσεις τα υπέροχα παραδοσιακά αμυγδαλωτά.

Η επόμενη μέρα περιλαμβάνει την εξόρμηση στο μικρό νησάκι Ελαφόνησος. Το πέρασμα σε αυτό πραγματοποιείται από την Βιγγλάφια με τιμή εισητηρίου ατόμου και αυτοκινήτου με επιστροφή 22€ (η αναμονή για απέναντι 1ώρα, τελευταίο καραβάκι 23:00 ). Κορυφαία παραλία ο Σίμος. Μιά βόλτα στον όρμο Παναγιάς θα σε αποζημιώσει!


Επόμενη, σίγουρη επίσκεψη στο Σπήλαιο του Διρού! Το ομορφότερο λημναίο σπήλαιο στο κόσμο δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο! Ως μικρός εξερευνητής θα ξαφνιαστείς από τα αριστουργήματα της φύσης! Ο φάρος, το κεφάλι του αλόγου και ο Ειρηνικός ωκεανός (μεγαλύτερο βάθος νερού 33μέτρα) θα αφήσουν παντοτινά χαραγμένες εικόνες στο μυαλό σού!


Η Μάνη, έστω και στο δεύτερο "πόδι", σε καλεί να την ανακαλύψεις! Τόπος τραχύς, με περιορισμένους φυσικούς πόρους, πυκνό δίκτυο οικισμών και οχυρωμένων συγκροτημάτων, αναρίθμητες πεζούλες από ξερολίθια και τοιχισμένα κτήματα, το τοπίο της Μάνης αφηγείται τον σκληρό αγώνα των ανθρώπων της για επιβίωση και αυτοτέλεια αλλά και τους ιδιότυπους κώδικες της κοινωνικής της ζωής. Μην ξεχάσεις να κολυμπήσεις στο φανταστικό Μαρμάρι, να επισκεφτείς την γραφικότατη πρωτεύουσα Αερόπολη, να φάς τις καραβίδες του Τάκη στο Λιμένι, να κολυμπήσεις στην παραλία των Κουρσάρων Γερολιμένα και να επισκεφτείς το ονειρεμένο χωριό της Βάθειας. Τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα που μπορεί ο επισκέπτης να δεί και να ζήσει!

Η πορεία μας αλλάζει και η Μεσσηνία έρχεται πιο κοντα. Η Καλάματα, μεγαλούπολη σχεδόν, αποτελεί μεταβατικό σταθμό στο σύντομο πέρασμα αυτής της χερσονήσου. Πιές καφέ και δοκίμασε το "πορτοκαλοποιημένο" κείκ του Αθανασίου. Η μετάβαση προς την περιοχή της Πύλου ακολουθεί. Αξίζει και θα εντυπωσιαστείς! Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς αποτελεί μοναδικού κάλους παραλία με χρυσαφένια άμμο και καταπράσινα νερά! Η θερμή φιλοξενία των Μεσσήνιων εντυπωσιακή παρά τα λεγόμενα για τους Πελοποννήσιους! Στο ανέβασμα μας προς τον βορρά, οι πληροφορίες των ντόπιων, μας οδηγεί στο χωριό Πλατανάκια, εκεί βρίσκονται οι καταπληκτικοί καταράκτες της Νέδας. Χρειάζεται υπομονή για την κάθοδο (αναζητήστε αγροτικό μεταφορικό μέσο) σε αυτούς, αλλά η βουτιά στα καταπράσινα νερά τους θα σας αποζημιώσει πλήρως! Δυστυχώς, ο χρόνος δεν αφήνει περιθώρια για επίσκεψη στην μαγευτική περιοχή της Μεθόνης/Κορώνης..αφήνοντας υπόσχεση επιστροφής σύντομα σε αυτά!

Το ταξίδι στην Πελοπόννησο ολοκληρώνεται με την παραλιακή άνοδο προς βορρά και το πέρασμα από την πανέμορφη γέφυρα του Ρίου/Αντιρίου. Καλή πρόταση αποτελεί μία διανυκτέρευση στην κοσμοπολίτικη Ναύπακτο (Στερεά Ελλάδα). Το "κερασάκι στην τούρτα" των διακοπών αποτελεί η πανέμορφη διαδρομή επιστροφής με σταθμούς το Γαλαξίδι, την Ιτέα, την Άμφισσα, τους Δελφούς και την Αράχωβα.

Τελικά έαν κάποιος με ρωτούσε να του προτείνω κάποιον προορισμό θα του πρότεινα ανεπιφύλακτα την Πελοπόννησο! Εκεί διαπιστώνεις ποιά πράγματα στην ζωή σου είναι Α και ποία είναι Β. Εκεί καταλαβαίνεις τι αξίζει να βρίσκεται στον "μικρό κύκλο" της ζωής σου και τι στον "ευρύτερο κύκλο". Εαν κάποια στιγμή κάτι χαθεί σε αυτήν τη διαδρομή μην στεναχωρηθείς..η εσωτερική κάθαρση θα σε οδηγήσει να ανακαλύψεις τους πραγματικούς θησαυρούς της "Πελοποννήσου".

(photos Doeliths)

2 σχόλια:

  1. τα μόνα 3 γεωγραφικά πόδια στην Ελλάδα βρίσκοντα στην Χαλκιδική και σαν τις παραλίες της δεν θα βρείς πουθενά αλλού!


    Και ετσι ειναι φιλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καρντασι..γυρνώντας τα πόδια της Χαλκιδικής επί 25 χρόνια + Ασπροβάλτα+Βρασνά+Ολυμπιάδα..κτλ..θεωρώ οτί πολύ έχει υποβαθμισθεί η περιοχή..θα μπορούσε να είναι το top..ή ήταν κάποτε το top..διαφωνώ όμως για το σήμερα!!φυσικά με βάση τη δική μου γνώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Greek Bloggers

GreekBloggers.com

AddThis

Bookmark and Share