Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Next Stage..please!

Η αυλαία έπεσε και το πρόγραμμα Stage για τους δημόσιους οργανισμούς αποτελεί παρελθόν. Αναρωτιέται κάποιος, το δράμα τελείωσε ή μόλις αρχίζει; Η ανάλυση δύσκολη και η προσέγγιση του θέματος περίπλοκη!! Ας δούμε λοιπόν μερικές πτυχές της εργασίας και ειδικότερα των προγραμμάτων Stage. Ο καπιταλισμός όχι μόνο στις μέρες μας, αλλά και παλαιότερα συνδέει τον όρο εργασία με την μέγιστη αποδοτικότητα Δηλαδή, "αποδεκτός εργαζόμενος" είναι ο "στρατευμένος" που παράγει περισσότερο στο συντομότερο δυνατό χρόνο με το χαμηλότερο κόστος. Ο εργαζόμενος που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εργοδοσίας αποβάλλεται από το σύστημα και "απολαμβάνει" τη μοναξιά του περιθωρίου και της ανεργίας.

Η ανθρωπιστική προσέγγιση του όρου εργασίας περιβάλλει την έννοια του κοινωνικού αγαθού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην εργασία ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου και επιπέδου μορφώσεως. Η δημιουργικότητα, η ανεξαρτησία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της κοινωνίας μας.
Τι γίνεται στην κοινωνία που κυριαρχεί ο "αποδεκτός εργαζόμενος"; Ο εργαζόμενος που δουλεύει 10-12 ώρες; Τι γίνεται σήμερα που το κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά; Η ανεργία πλήττει τους νέους με συνέπεια να ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 35 έτη. Οι νεαρές κοπέλες θεωρούν τη δημιουργία οικογένειας "όνειρο θερινής νυκτός", με συνέπεια το δημογραφικό να φιγουράρει 1ο πρόβλημα της Ελλάδας Το καθημερινό έγκλημα γίνεται ημερήσια διάταξη. Τέλος, οι ηθικές αξίες μας αναγάγονται πλέον σε οικονομικές μονάδες και οι ανθρώπινες σχέσεις αποτιμώνται σε βύσμα και €.

Από οικονομική προσέγγιση κάθε θέση εργασίας δημιουργεί χρήμα. Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα καταναλώσει φαγητό, ρούχα και διάφορα άλλα προϊόντα με συνέπεια να δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις εργασίας. Το ερώτημα είναι γιατί με την 1η ευκαιρία οι επιχειρηματίες απολύουν το προσωπικό του; Δεν γνωρίζουν ότι το φαινόμενο σε μάκρο επίπεδο θα έχει επίδραση στην επιχείρηση τους;
Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι Stage αποτελούν την μέγιστη εξαίρεση της ανθρωπιστικής εργασίας. Συγκεκριμένα, ανήκουν στους απόλυτα "αποδεκτούς εργαζόμενους" που δεν λαμβάνουν ασφαλιστική κάλυψη, αμείβονται με 500€ και η αξιοπρέπεια τους βρίσκεται στο minimum. Δηλαδή, με βάση την εξέλιξη των ετών ο σύγχρονος μεσαίωνας εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Άνθρωποι εκμεταλλεύονται ανθρώπους άνευ ενδοιασμών..άνθρωποι;..το ίδιο το κράτος μας, είχε μέχρι σήμερα εργαζόμενους Stage!! Και η ανεργία βρίσκονταν στο 9,5%..μπράβο..τέτοιες δουλειές να δώσετε στα παιδιά σας!!

Τι σημαίνει αυτό; Πλέον ο όρος εργασία δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει ανάγκη από αξιοπρεπείς ανθρώπους που εργάζονται για να μεγαλώσουν και να προσφέρουν στην κοινωνία "σωστούς" απογόνους. Οι ίδιοι stage εργαζόμενοι αποτελούσαν λάφυρο στα χέρια πολιτικάντιδων εξυμνώντας το ρουσφέτι σε Ευαγγέλιο..για ποιο πράγμα;..για 500€!! Εκεί ξεπέσαμε πατριώτη..εκεί!!
Τι θα γίνει με αυτούς που πλέον δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση τους; Αυτοί που οι Stage εργαζόμενοι που βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα; Δυστυχώς, ο ελληνικός λάος παραμένει αλλήθωρος τα τελευταία 30 χρόνια. Πρέπει να αποφασίσει και να καταλάβει που ανήκει και πώς πράττει. Το αόρατο χέρι του Άνταμ Σμιθ αναφέρει ότι η αγορά διορθώνει αυτόματα τις ανωμαλίες του συστήματος..με συνέπεια και οι "ανώμαλες" θέσεις εργασίας να εξαλείφονται..τι λες σου ταιριάζει; Τι λες βλέπεις πέρα από τον εαυτό σου;.. ο συνάνθρωπος σου;

Κύριοι, let' s go to the Next Stage.. ζητάμε την αξιοπρέπεια μας..θέλουμε νέους και γυναίκες υπερήφανους..θέλουμε να αποφύγουμε το δράμα..ζητούμε ορθή δημόσια διοίκηση..τι να το κάνω να έχω στον λογαριασμό μου 1.768.589,63 € και οι νέοι να σκύβουν συνέχεια το κεφάλι τους; Αξιοπρέπεια κύριοι..αξιοπρέπεια για όλους..και θα σας έχουμε "θεούς"..έτσι για να αισθάνεστε ξεχωριστοί..οτί είστε κάποιοι..Κύριοι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Greek Bloggers

GreekBloggers.com

AddThis

Bookmark and Share