Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Το κίνημα των "Πειρατών"..εξαπλώνεται στην Ευρώπη!

Μετά την Σουηδία, που το κόμμα των "Πειρατών" έλαβε στις ευρωεκλογές 7,1%, ιδρύθηκε και στην Φιλανδία άλλο ένα αντίστοιχο κόμμα. Τι υποστηρίζει το νέο αυτό κίνημα που θα κατακτήσει σύντομα την Ευρώπη; Υποστηρίζει το δικαίωμα στο ελεύθερο κατέβασμα αρχείων από το Διαδίκτυο.

Η δυναμική του φαίνεται πως δεν αφήνει ασυγκίνητο τον κόσμο και ιδιαίτερα τη Νεολαία που ασχολέίται ολοένα και περισσότερο με την νέα τεχνολογία. Οι άλλωτε ιστορικές στιγμές των πολιτικών αρχηγών να μιλούν σε "μπαλκονια" και δεξιώσεις φαίνεται να αποτελούν στο προσεχές μέλλον παρελθόν. Όλη η δουλειά αρκεί να γίνει με ένα "κλικ"!!

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει γίνει αντιληπτό πόσο δυνατό είναι το "ρεύμα" των ανθρώπων που ασχολούνται με το Internet και ιδιαίτερα με τα blogs. Είπε κάποιος.."στο μέλλον τα blogs θα αλλάζουν κυβερνήσεις"..και όπως φαίνεται δεν έχει άδικο..το ότι χτυπάνε σήμερα την ελευθερία των blogs ενεργεί όπως "την εκδίωξη των πρωτοχριστιανών"..το φαίνομενο θα γιγαντωθεί και θα τους "πλακώσει".


Η πνευματική ιδιοκτησία, η ελευθερία λόγου και η προστασία της ιδιωτικής ζωής..προβάλλονται ως θέματα σημαντικότατης ενασχόλησης των Πειρατών. Το κίνημα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην εποχή μας..η νεολαία απαλλαγμένη από προκαταλήψεις του παρελθόντος είναι έτοιμη να αφήσει το δικό της στίγμα στην Ιστορία..άραγε είμαστε έτοιμοι για αυτές τις αλλαγές; O καιρός θα δείξει..

Έρευνα σοκ..από τα 12 μαθαίνουν τα ελληνόπουλα το τσιγάρο!

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο καρδιολόγος του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονικης Νικόλαος Γκουζούμας, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία", είναι και στην πράξη "αποκαρδιωτικά" για την υγεία των παιδιών μας.

Ένας στους τέσσερις μαθητές Γυμνασίου καπνίζει, ενώ στο λύκειο το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν ανέρχεται σε 36%. Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο σε κατανάλωση τσιγάρων σε ενήλικες, ωστόσο στους εφήβους 15 ετών βρίσκεται λίγο κάτω από το μ.ο. της Ε.Ε. (πηγή εφημερίδα "Μακεδονία").


Αναρωτιέται κάποιος, σε τι χώρα ζούμε; Πως θα αισθανόσουν εάν έβλεπες το παιδί σου 15 ετών σε μια τουαλέτα σχολείου να καπνίζει; Αυτοί οι γονείς δεν έχουν καμία επαφή με τα παιδιά τους; Είναι εντελώς ανεξέλεγκτα; Η απάντηση ίσως κρύβεται στην απουσία του γονέα από το σπίτι και στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει χρήματα για την οικογένεια. Εκεί οδηγηθηκαμε! Ενώ κάποτε δούλευε μόνο ο πατέρας και συντηρούσε το νοικοκυριό, τώρα δουλεύουν και οι 2 γονείς και όχι μόνο δεν τα φέρνουν βόλτα στο σπίτι.. αλλά χάνουν και τα παιδιά τους χρόνο με τον χρόνο!


Από την άλλη, το διπρόσωπο ελληνικό κράτος..εισπράττω φόρους άρα κάνω ότι μπορώ (παρά τις οδηγίες Ε.Ε. για τα καταστήματα κ.τ.λ.) να διατηρηθεί ένα θολό καθεστώς γύρω απο το τσιγάρο. Ή θα πέσει "μαχαίρι" σε όλους τους δημόσιους χώρους ή όχι! Ακόμα και σήμερα έαν κάποιος πάει σε στέκια νέων (π.χ. internet kafe, μπαράκια κτλ) θα δεί οτί η πώληση είναι ανεξέλεγκτη. Κράτος είσαι εδώ; Τι κάνεις για τα παιδιά σου;

Τόσα χρόνια ο καουμποϊ Marlboro είχε ποτίσει τα μυαλά μας..σιγά σιγα το κόλπο πάει στο να ανάβει ο πρωταγωνιστής ταινίας ή σήριαλ τσιγάρο σε μία χαλαρωτική στιγμή (άμεση απαγόρευση κάθε σκηνής τσιγάρου σε ταινίες κτλ)..σε συνδιασμό με την αγχωτική κοινωνία που ζούμε και την επιβίωση σε αυτή, οι νέοι που δεν καπνίζουν σίγουρα θα καπνίσουν ως ενήλικες!! Ας μην το επιτρέψουμε!!

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Πελοπόννησος..ο "θησαυρός" της Ελλάδας!

Ήρθε η στιγμή των διακοπών! Η παρέα σε πλήρη αποσύνθεση από την καθημερινότητα αναζητεί τόπο ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς. Άραγε ποιός προορισμός θα μας "απελευθέρωσει" από τα βάρη μας; Που θα ξεχνούσαμε την τρέχουσα ημέρα της εβδομάδας και γενικότερα τον χρόνο που περνάει; Οι προτάσεις "βρόχη"..ο Παγκόσμιος Χάρτης φαντάζει ως ένα μικρό τόπι! Μήπως η Κούβα;..από την μία πολύ μακρία από την άλλη "πολύ ακριβά" για ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής (2.000€σταθερά έξοδα ανά άτομο)..μήπως η Γαλλική Ριβιέρα;..από την μία πανάκριβα εισιτήρια πλοίων από την άλλη η "αριστοκρατική" καταγωγή μας δεν μας επιτρέπει να επισκεφτούμε τέτοια μέρη!


Με τα πολλά, επιστρέφουμε στα ελληνικά σύνορα και θεωρούμε πως η κρίση επιρρέασε τις κρατήσεις δωματίων..λάθος, ύστερα από 50 τηλεφωνήματα σε Ικαρία, Αλλόνησο και Κύθηρα διαπιστώσαμε οτί οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν υπάρχει! Η ιδέα της ηπειρωτικής Ελλάδας αρχικά φαίνεται ξενέρωτη! Καλοκαίρι χωρίς καραβάκι γίνεται; Αποδεχόμαστε την μοίρα μας και η λίστα αναζήτησης διαθέσιμων δωματίων μας οδηγεί στην Μονεμβασιά Λακωνίας..Πελοπόνησσος!

Ως γνήσιος Μακεδών θεωρείς πως τα μόνα 3 γεωγραφικά πόδια στην Ελλάδα βρίσκοντα στην Χαλκιδική και σαν τις παραλίες της δεν θα βρείς πουθενά αλλού! Η αποδοχή του προορισμού συνοδεύεται από μια εσωτερική επιφύλαξη..να δούμε!

Το ταξίδι προς την Μονεμβασιά διαρκεί 3ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και καθυστερήσεις. Καθώς πλησιάζεις αντικρίζεις τον περίφημο Βράχο και απλά εντυπωσιάζεσαι! Δύο κόσμοι συνυπάρχουν στον βράχο: Η "κάτω πόλη" με άριστα συντηρημένα και αναπαλαιωμένα κτίσματα και η "Άνω Πόλη" με θέα από ψηλά το Μηρτώο Πέλαγος. Αξίζει να γνωρίζετε οτι το μοναδικό φιόρδ της χώρας μας που βρίσκεται στα βόρεια του βράχου, εκεί βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, εκεί μπορείς να γευτείς τις υπέροχες λιχουδιές της Ματούλας και μην ξεχάσεις τα υπέροχα παραδοσιακά αμυγδαλωτά.

Η επόμενη μέρα περιλαμβάνει την εξόρμηση στο μικρό νησάκι Ελαφόνησος. Το πέρασμα σε αυτό πραγματοποιείται από την Βιγγλάφια με τιμή εισητηρίου ατόμου και αυτοκινήτου με επιστροφή 22€ (η αναμονή για απέναντι 1ώρα, τελευταίο καραβάκι 23:00 ). Κορυφαία παραλία ο Σίμος. Μιά βόλτα στον όρμο Παναγιάς θα σε αποζημιώσει!


Επόμενη, σίγουρη επίσκεψη στο Σπήλαιο του Διρού! Το ομορφότερο λημναίο σπήλαιο στο κόσμο δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο! Ως μικρός εξερευνητής θα ξαφνιαστείς από τα αριστουργήματα της φύσης! Ο φάρος, το κεφάλι του αλόγου και ο Ειρηνικός ωκεανός (μεγαλύτερο βάθος νερού 33μέτρα) θα αφήσουν παντοτινά χαραγμένες εικόνες στο μυαλό σού!


Η Μάνη, έστω και στο δεύτερο "πόδι", σε καλεί να την ανακαλύψεις! Τόπος τραχύς, με περιορισμένους φυσικούς πόρους, πυκνό δίκτυο οικισμών και οχυρωμένων συγκροτημάτων, αναρίθμητες πεζούλες από ξερολίθια και τοιχισμένα κτήματα, το τοπίο της Μάνης αφηγείται τον σκληρό αγώνα των ανθρώπων της για επιβίωση και αυτοτέλεια αλλά και τους ιδιότυπους κώδικες της κοινωνικής της ζωής. Μην ξεχάσεις να κολυμπήσεις στο φανταστικό Μαρμάρι, να επισκεφτείς την γραφικότατη πρωτεύουσα Αερόπολη, να φάς τις καραβίδες του Τάκη στο Λιμένι, να κολυμπήσεις στην παραλία των Κουρσάρων Γερολιμένα και να επισκεφτείς το ονειρεμένο χωριό της Βάθειας. Τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα που μπορεί ο επισκέπτης να δεί και να ζήσει!

Η πορεία μας αλλάζει και η Μεσσηνία έρχεται πιο κοντα. Η Καλάματα, μεγαλούπολη σχεδόν, αποτελεί μεταβατικό σταθμό στο σύντομο πέρασμα αυτής της χερσονήσου. Πιές καφέ και δοκίμασε το "πορτοκαλοποιημένο" κείκ του Αθανασίου. Η μετάβαση προς την περιοχή της Πύλου ακολουθεί. Αξίζει και θα εντυπωσιαστείς! Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς αποτελεί μοναδικού κάλους παραλία με χρυσαφένια άμμο και καταπράσινα νερά! Η θερμή φιλοξενία των Μεσσήνιων εντυπωσιακή παρά τα λεγόμενα για τους Πελοποννήσιους! Στο ανέβασμα μας προς τον βορρά, οι πληροφορίες των ντόπιων, μας οδηγεί στο χωριό Πλατανάκια, εκεί βρίσκονται οι καταπληκτικοί καταράκτες της Νέδας. Χρειάζεται υπομονή για την κάθοδο (αναζητήστε αγροτικό μεταφορικό μέσο) σε αυτούς, αλλά η βουτιά στα καταπράσινα νερά τους θα σας αποζημιώσει πλήρως! Δυστυχώς, ο χρόνος δεν αφήνει περιθώρια για επίσκεψη στην μαγευτική περιοχή της Μεθόνης/Κορώνης..αφήνοντας υπόσχεση επιστροφής σύντομα σε αυτά!

Το ταξίδι στην Πελοπόννησο ολοκληρώνεται με την παραλιακή άνοδο προς βορρά και το πέρασμα από την πανέμορφη γέφυρα του Ρίου/Αντιρίου. Καλή πρόταση αποτελεί μία διανυκτέρευση στην κοσμοπολίτικη Ναύπακτο (Στερεά Ελλάδα). Το "κερασάκι στην τούρτα" των διακοπών αποτελεί η πανέμορφη διαδρομή επιστροφής με σταθμούς το Γαλαξίδι, την Ιτέα, την Άμφισσα, τους Δελφούς και την Αράχωβα.

Τελικά έαν κάποιος με ρωτούσε να του προτείνω κάποιον προορισμό θα του πρότεινα ανεπιφύλακτα την Πελοπόννησο! Εκεί διαπιστώνεις ποιά πράγματα στην ζωή σου είναι Α και ποία είναι Β. Εκεί καταλαβαίνεις τι αξίζει να βρίσκεται στον "μικρό κύκλο" της ζωής σου και τι στον "ευρύτερο κύκλο". Εαν κάποια στιγμή κάτι χαθεί σε αυτήν τη διαδρομή μην στεναχωρηθείς..η εσωτερική κάθαρση θα σε οδηγήσει να ανακαλύψεις τους πραγματικούς θησαυρούς της "Πελοποννήσου".

(photos Doeliths)

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

33 κολλέγια πήραν άδεια ίδρυσης..σιγά τ' αυγά!

Άλλη μια φορά η Ελλάδα ακολουθεί αναγκαστικά τις οδηγίες της ΕΕ και χορηγεί άδεια ίδρυσης σε 33 κολλέγια σε Αθήνα, Θεσ/νικη, Ηράκλειο και Λάρισα, ενώ μέχρι το φθινόπωρο θα αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Έντονα αντιδρούν φοιτητές και πανεπιστημιακοί που έχουν προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το εθνικό σύστημα παιδείας νοσεί και οι υπεύθυνοι "αλλού αρμενίζουνε" για τουλάχιστον 20 χρόνια. Η παιδεία βρίσκεται σε μια συνεχόμενη διαδιακασία αλλαγων χωρίς την ύπαρξη καμίας βελτίωσης σε θέματα γνώσεων και υποδομών. Ακολουθήθηκαν με παραλαγές διάφορα ευρωπαϊκά μοντέλα εκπαίδευσης, λές και η χώρα αυτή είναι ένας απίστευτος "μίμος". Σαν τα μικρά παιδιά "κάνε την κατσίκα" ή "κάνε την αγελαδίτσα"..τόσοι πανεπιστημιακοί, τόσες σπουδές και καμία ιδέα..καμία προτωτυπία; Τσάμπα τα πτυχία και οι γραβάτες που φοράτε!!



Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Αγγλίας, που μεγάλη μάζα των Ελλήνων κατευθύνεται πρός τα εκεί, ας δούμε την χρεωκοπία του συστήματος αυτού. Πρώτον, είναι η χώρα που διδάσκει μόνο με case studies. Παίρνει παραδείγματα φανταστικών καταστάσεων (π.χ. επιχειρήσεων) και τις προσομοιώνει στην εκπαίδευση των φοιτητών. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ η μητέρα του καπιταλισμού πόσες επιχειρήσεις έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια; Τι παράγει η χώρα αυτή και πώς είναι σε θέση να εκπαιδεύση "εκ των έσω" τους φοιτητές; Δεύτερον, οι ίδιοι Άγγλοι δεν σπουδάζουν. Δεν αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την σημασία της εκπαίδευσης και το υπόβαθρο που δημιουργεί σε έναν άνθρωπο. Το τελευταίο γεγονός πρέπει να αναγνωρίσουμε στην ελληνική οικογένεια, που θυσιάζεται για την μόρφωση των παιδιών της. Τρίτον, ένω θεωρείται αναπτυγμένη, είσάγει περίπου το 80% του ιατρικού της προσωπικού. Τι είδους πολιτική κράτους είναι αυτή; Μπορει κάποιος να φανταστεί πόση βαρύτητα δίνεται σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι π.χ. η υγεία; Η προοδευμένη Αγγλία απασχολεί σχεδόν το σύνολο του προσωπικού σε υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα είσαγει άνευ όρων προσωπικό για να καλύψει τις αδυναμίες της. Με βάση τα παραπάνω, έκει θέλουμε οδηγηθούμε; Τα παιδιά μας σε τέτοιο σύστημα να μορφωθούνε;

H Ελλάδα έχει υποχρέωση να προτωτυπήσει. Η έρευνα αποτελεί μονόδρομο! Κράτος με δυναμική είναι αυτό που επενδύει σε έρευνα. Τι να μας πούνε τα κολλέγια στην προκειμένη; Στον τομέα αυτό τι θα προσθέσουν; Tίποτα..θα περιοριστούν σε κλασσικές στείρες πρακτικές που το μόνο αποτέλεσμα τους θα είναι η φόρτωση άχρηστων και μη εφαρμόσιμων γνώσεων. Στο τέλος, θα δίνουν και έναν τίτλο σπουδών για την διεκδήση μιας θέσης στο δημόσιο. Μπράβο παιδιά..τέλεια!!


Η γενική παιδεία είναι χρέος της Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης. Εκεί ο μαθητής μαθητής μπορεί να γνωρίσει θέματα που θα του χτίσουν την προσωπικότητα. Με την κατάλληλη επαγγελματική καθοδήγηση από το σχολείο και την άνευ εξετάσεων εισαγωγή στην Γ' Βάθμια εκπαίδευση ο φοιτητής πλέον πρέπει να εφοδιαστεί για την εισαγωγή στην "πραγματική" ζωή. Πώς θα κτιστεί αυτή η Γ΄Βάθμια Εκπαίδευση;


1) Να δημιουργηθούν 5 μεγάλα ερευνητικά κέντρα με βάση τις παρακάτω πόλεις : Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Μυτιλίνη. Εκεί να πραγματοποιείται καθαρή έρευνα σε τομείς άμεσης τεχνολογίας και κοινωνικών δεδομένων. Τέτοιες επιστήμες είναι : η ιατρική, η κοινωνιολογία, η ερευνητική οικονομία , η βιολογία, η μηχανική, η φαρμακευτική, τα πολυτεχνεία κ.τ.λ.



2) Να διατηρηθούν παραδοσιακές σχολές και ειδικότητες των παραπάνω (1) που δεν απαιτείται έρευνα στις υπόλοιπες πόλεις, όπως φιλολογίες, νομική, μουσική, λογιστική, δημοσιογραφία, νηπιαγωγών κ.τλ.


3) Να σημαζευτούν τα πανεπιστημιάκια της πλάκας σε ορισμένες περιοχές που δεν δημιουργήθηκαν για την γνώση, αλλά για την είπσραξη ενοικίων και την αφαίμαξη των φοιτητών.


4) Να γίνει κατανοητό/νόμος οτι αποτυχία σε μάθημα 2 φορές σημαίνει και την έξοδο από το ίδρυμα. Αυτό θα οδηγήσει σε στροφή και σε άλλα επαγγέλματα που ο Έλληνας τα θεωρεί υποδιαίστερα. Δυστυχώς, δεν χρειάζεται να γίνουν όλοι επιστημονάρες. Μπορούμε να έχουμε αξιόλογες τεχνικές σχολές υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κ.τ.λ.


5) Να παραμείνει το άσυλο με διάλυση των πολιτικών παρατάξεων στα ιδρύματα. Να δημιουργηθεί πανελλήνιος φορέας φοιτητών που το κόμμα δεν θα κάνει κουμάντο. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε 30 ετών διοικητές οργανισμών, διότι κάποια στιγμή περάσαν από το τραπεζάκι της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Έξω οι τραμπούκοι από τα Πανεπιστήμια!


6) Οι καθηγητάδες να παράγουν έρευνα. Υποχρεωτικά και δια νόμου. Διαφορετικά σπίτι τους. Τζάμπα το υφάκι 1000 καρδηναλίων; Επιπρόσθετα, μέλη των οικογενειών τους να μην επιτρέπεται να λάβουν θέση σε δημόσια θέση Γ΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης. Παιδιά ολόκληρο το δημόσιο δικό σας..όχι και κληρονομιά από το Πανεπιστήμιο!


Και πολλά άλλα επιμέρους ζητήματα θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει που θα έπρεπε να αποτελούν θέμα μελέτης ειδικών (π.χ. βιβλία, εγκαταστάσεις κ.τ.λ).



Ένα σωστά οργανωμένο δημόσιο σύστημα παιδείας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα κολλεγιάκα. Ελάτε λοιπόν συμφωνούμε δώστε άδειες στα κολλέγια, αλλά αναβαθμίστε την δημόσια ανώτατη εκπαίδευση μας, ή μήπως δεν σας συμφέρει αυτή η πρόταση;

Greek Bloggers

GreekBloggers.com

AddThis

Bookmark and Share