Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Επέλαση ρωσικού κινηματογράφου..εν όψει..ο ελληνικός;

Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας κάλεσε σκηνοθέτες της χώρας να κατακτήσουν τη διεθνή αγορά. Μετά από μια περίοδο οικονομικού και ιδεολογικού χάους στη δεκαετία του '90, η Ρωσία τώρα περνά πάλι μια φάση αναγέννησης που έτσι κι αλλιώς έχει προσφέρει μερικά πραγματικά αριστουργήματα Ανάμεσα τους : ο Ψεύτης Ήλιος (Νικίτα Μιχάλκοφ), η Θυσία (Αντρέι Ταρκόφσκι) και ο Οκτώβρης (Σεργκέι Αϊζενστάιν).


Στη διάρκεια της συνόδου με θέμα την ανάπτυξη του Ρωσικού κινηματογράφου αναγνωρίστηκε το έλλειμμα κατάκτησης του διεθνούς κοινού τόσο από εμπορική όσο και από καλλιτεχνική απήχηση. Με ευκαιρία τη διεθνή κρίση (βλέπε σημαντικότητα post "Σοκάροντας τους ανθρώπους ως την υποταγή") δίνονται κίνητρα στους Ρώσους κινηματογραφιστές να δημιουργήσουν ταινίες λαμβάνοντας ως παράδειγμα το Hollywood τη δεκαετία του 1930.
Το ερώτημα που γεννάται είναι ποιά είναι η αντίστοιχη στρατηγική του ΥΠΠΟ για τον ελληνικό κινηματογράφο; Σίγουρα δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τις υπερπαραγωγές της Αμερική, αλλά και την "ποιότητα" της Ευρώπης και της Ασίας. Μήπως όμως είμαστε σιγα σιγά έτοιμοι να δημιουργήσουμε μία Εθνική Σχολή Κινηματογράφου με ανθρώπους πέρα από κάθε αμφιβολία όπως ο Αγγελόπουλος και ο Βούλγαρης; Ή να γίνει μία αντίστοιχη σύνοδο να συζητηθούν τα προβλήματα και να δημιουργηθεί μια κοινή στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού κινηματιγράφου; Τι λέτε κύριοι χτυπήστε την "κλακέτα" για τον ελληνικό κινηματογράφο..και ας αρχίσει το ταξίδι στο πανί!!

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Greek Bloggers

GreekBloggers.com

AddThis

Bookmark and Share