Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Free camping..ο έλληνας βρήκε λύση για φθηνές διακοπές!

Άλλο ένα σαββατοκύριακο του καλοκαιρίου πέρασε στην ιστορία, με τον υδράργυρο να φτάνει στους 40 βαθμούς Κελσίου. Αθηναίοι και μη "ξεχύθηκαν" στις κοντινές παραλίες, βρίσκοντας ευκαιρία να δραπετεύσουν από την σκληρή καθημερινότητα.
Όμως, η οικονομική κρίση δεν ευνοεί πλέον τις mini διακοπές του ΠΣΚ. Να φανταστεί κάποιος οτι ένας οικογενειάρχης (χωρίς ιδιόκτητη εξοχική κατοικία) χρειάζεται τουλάχιστον 250 € (δωματιο, φαγητό, βενζίνη και διάφορα έξοδα) μόνο γι αυτές τις ημέρες.
Ο έλληνας με βάση την νοοτροπία τόσων ετών αναζητούσε και αναζητεί λύσεις σε κάθε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας. Εκτός από την ημερήσια εκδρομή πού αποτελεί φαινόμενο "οικονομικής" απόδρασης αρκετών χρόνων, εντονότερο παρατηρείται φέτος το φαινόμενο του "free camping". Ένω, παλαιότερα οι ελεύθεροι κατασκηνωτές "περιορίζονταν" σε απότομες βουνοπλαγιές και σε ερημικές παραλίες, φέτος παρατηρούνται πολλές σκηνές σε πολυσύχναστες παραλίες. Οι ηλικίες δεν περιορίζονται πλέον σε νεαρούς φοιτητές και ζευγαράκια, αλλά σε οικογένειες με μικρά παιδιά που στην ουσία "χτίζουν" μια μικρή κατοικία στην άμμο. Η "κατοικία" εξοπλισμένη με καρεκλίτσες, τραπεζάκια, κιόσκια κ.τ.λ.
Το βράδι εκεί που περιμένει κάποιος να αδειάσει η παραλία, αυτή παραμένει ασφυκτικά γεμάτη. Με την τελευταία ακτίνα του ηλίου έχουν βγεί οι ψησταριές και το "ξύγκι" μυρίζει σε όλη την ατμόσφαιρα. Μουσική κάθε είδους (ραπ, Βασίλης Τερλέγγας κτλ) ακούγεται σε κάθε γωνιά της παραλίας. Μερικοί απροκάλυπτα, μεσα στην νύχτα, φωτίζουν τις σκηνές τους με τα φώτα του αυτοκινήτου τους, ενώ άλλοι αποφασίζουν να κατασκηνώσουν στις 3 μετά τα μεσάνυχτα με ουρλιαχτά. Όσο για τις "φυσικές ανάγκες"..οι πύλες της κολάσεως! Σίγουρα η νομοθεσία απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση με πρόστιμο 150€ περίπου. Από την άλλη ο κόσμος έχει ανάγκη, κόντρα στην συνεχιζόμενη οικονομική ανέχεια, να "απολαύσει" ένα ΣΚ, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Η ουσία των παραπάνω είναι οτί οι αυξανόμενοι πλέον ελεύθεροι κατασκηνωτές (και όλοι μας φυσικά) πρέπει να σέβονται πάνω από όλα το περιβάλλον (που τους χαρίζει τόσες ομορφιές "απλόχερα") και τους συνανθρώπους τους. Η ανάρμοστη συμπεριφορά είναι ικανή να οδηγήσει σε ενέργειες αντίθετες από το ζητούμενο αποτέλεσμα.

3 σχόλια:

  1. κανω ελευθερο camping τα τελευταια 4χρονια.κ ο λογος η αγαπη μου για την φυση κ τις ομορφιες της ελλαδας,ξεκινωντας απο μια κοντινη παραλια καταληξαμε σε διαφορα ποταμια κ υπεροχα τοπια.σε οσα μερη υπηρχαν κατασκηνωτες σπανια συναντησα σκουπιδια βρωμιες κλπ.συνηθως οι λουομενοι που πανε για μια βουτια φευγωντας παρατανε τα οποια απορυμματα εχουν κανει..θεωρω λαθος το γεγονος να μην μπορει καποιος να χαρει την ομορφια του να κανεις free camping αλλα θα ηταν σωστο η επιβολη προστιμων σε οποιο ανεγκεφαλο μολυνει το περιβαλλον(ειτε παραλια η ποταμια η δαση)..αλλα η νοοτροπια στην ελλαδα ειναι τα παντα θυσιαζονται στον βωμο του χρηματος κ του κεφαλαιου οι υπολοιποι ειναι ασημαντοι!!θα συνεχιζω να κανω camping δεν μπορει να μας στερησει κανεις το δικαιωμα αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε συμφωνώ απόλυτα..και εγώ κάνω free camping..απλά με τα παραπάνω θέλω να τόνισω το σεβασμό σε συνανθρώπους και περιβάλλον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κανω free camping αρκετα χρονια τωρα κ δεν καταλαβαινω με ποιο δικαιωμα σου απαγορευουν να κατασκηνωσεις...οστον αχερωντα δεν ειχαμε καποιο προβλημα με μπατσους αυγουστο μηνα.τελειο το μερος οι χωριανοι ηταν οκ με τους κατασκηνωτες κ ανεβηκα τον οκτωμβρη παλι για 4 μερες ουτε ιχνος απο σκουπιδι!!επιβολη προστιμων στους ανεγκεφαλους βρωμιαρηδες κ περισσοτερα μερη για free camping

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Greek Bloggers

GreekBloggers.com

AddThis

Bookmark and Share